Πώς πρέπει να «μετράμε» τον τουρισμό; Πόσο ασφαλές κριτήριο είναι η επανάπαυση στο πλήθος των αφίξεων; Μήπως πρέπει να προτάσσουμε το κριτήριο και το χαρακτηριστικό του οικονομικού αποτυπώματος που αφήνει το πλήθος των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας; Μεταβάλλοντας, ενδεχομένως, τη συγκεκριμένη οπτική και «μεταφράζοντας» τη δυναμική της τουριστικής αγοράς, μέσω ενός εντελώς διαφορετικού πρίσματος, θεωρείτε πως θα πρέπει να οδηγηθούμε στην αναζήτηση, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας διαφορετικής πολιτικής προσέγγισης;

Λαμπρινή ΖούλοβιτςΤα στοιχεία των αφίξεων, σαφώς, «μετρούν» και μας ενδιαφέρουν, αφού δηλώνουν τις τάσεις της ζήτησης και τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν και την οικονομική ζωή ενός προορισμού. Την ίδια στιγμή, μας ενδιαφέρει –ή θα πρέπει να μας ενδιαφέρει εξίσου– η ποιότητα των επισκεπτών μας, το μορφωτικό τους επίπεδο, οι απαιτήσεις/προτιμήσεις τους και, σαφώς, το οικονομικό τους αποτύπωμα –όπως πολύ σωστά αναφέρατε. Από την πλευρά της, η ΕΞΑΑΑ υλοποιεί κάθε χρόνο μια έρευνα που είναι η μοναδική του είδους της στα ξενοδοχεία–μέλη της, επιχειρώντας να παρακολουθήσει το προφίλ του επισκέπτη της Αθήνας κατά έτος, εστιάζοντας σε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν. Επιπρόσθετα, καταγράφει και τις αντιδράσεις του, τη γνώμη του, δηλαδή, για όλα όσα είδε και όσα του προσέφερε η Αθήνα, η Αττική και ο Αργοσαρωνικός.

Αυτό που παρατηρούμε ξεκάθαρα είναι πως ο συνεδριακός Τουρισμός και τα incentives που κατά παράδοση αντικατοπτρίζουν επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου χάνουν σημαντικό έδαφος. Αναμφίβολα, η απώλεια σε επίπεδο επαγγελματιών ταξιδιωτών είναι αρκούντως σημαντική. Από την άλλη πλευρά, παρατηρούμε κι ορισμένα θετικά μηνύματα από αγορές που το μέσο έξοδο για το ταξίδι τους και την παραμονή τους είναι, κατά παράδοση, υψηλό, όπως από ΗΠΑ, Αυστραλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ, κ.ά. Υπό αυτό το πρίσμα, οφείλουμε να εξετάσουμε το σύνολο των δεδομένων, προκειμένου να προκρίνουμε συγκεκριμένα συμπεράσματα τα οποία και θα συνδιαμορφώσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε.

Λαμπρινή ΖούλοβιτςΘεωρώ πως το βάρος μας πρέπει να δοθεί σε όλα εκείνα που θα αναβαθμίσουν την πρόταση της Αθήνας και θα προσελκύσουν εκ νέου τον λεγόμενο «ακριβό» επισκέπτη. Αντίστοιχα, θα προσελκύσουν και τον ευχαριστημένο αλλά κι επαναλαμβανόμενο επισκέπτη! Η προώθηση των έργων αναμόρφωσης στο παραλιακό μέτωπο, κατά μήκος της αθηναϊκής ριβιέρας, η αναβάθμιση του λιμανιού μας, η ανανεωμένη πρόταση για θαλάσσιο τουρισμό στον Αργοσαρωνικό, η αξιοποίηση και η προβολή της ενδιαφέρουσας πολιτιστικής ζωής της Αθήνας, με τα διεθνή φεστιβάλ και τις πολλαπλές και ποιοτικές καλοκαιρινές εκδηλώσεις, και η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων για θεματικό city break, γενικότερα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια τέτοια νέα «πολιτική» προσέγγισης. Όσο για τα αποτελέσματά της, αυτά θα ήταν άμεσα και μετρήσιμα.

Ποιο είναι το όραμά σας για τον τουρισμό της Αττικής και του Αργοσαρωνικού; Ποιες είναι οι βασικές επιδιώξεις–στόχοι που θέτετε άμα τη αναλήψει των καθηκόντων σας; Πώς αντιλαμβάνεστε τις νέες ευθύνες και καθήκοντα, και ποιο το περιεχόμενο που προσδοκάτε να δώσετε;

Νομίζω πως με όλα τα παραπάνω ήδη έδωσα ένα «στίγμα» όσων θα ήθελα για την Αθήνα, την Αττική και τα νησιά μας. Αποτελούμε τη μοναδική νησιωτική πρωτεύουσα κι αυτό προφανώς δεν το έχουμε εμπεδώσει σε τέτοιο βαθμό ούτε οι ίδιοι, προκειμένου να λειτουργήσουμε ως «συγκοινωνούντα» δοχεία με τα νησιά και στη συνέχεια να προβάλλουμε το πλεονέκτημά μας στους ξένους επισκέπτες και επαγγελματίες του Τουρισμού αντίστοιχα. Αν μη τι άλλο, διαθέτουμε πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα ως προορισμός, τα οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, αλλά, δυστυχώς, πολλά έργα που θα βοηθούσαν προς αυτή την κατεύθυνση έχουν καθυστερήσει… δραματικά! Δίχως άλλο, ολόκληρη η Αθήνα θα πρέπει να αποτελεί πόλο έλξης, καθώς ακόμη και σε περιοχές της που θεωρούνται υποβαθμισμένες είτε υπάρχουν «θησαυροί» που πρέπει να διαφυλαχθούν και να αναδειχθούν, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, είτε κρύβουν «μικρά διαμαντάκια» που θα μπορούσαν να γίνουν σημείο επίσκεψης και κέντρο έλξης επισκεπτών!

Δεν είμαστε αρνητικοί απέναντι στο φαινόμενο των πλατφορμών που σχετίζονται με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων! Οι όποιες ενστάσεις μας σχετικά με τον συγκεκριμένο τύπο διαμονής αφορούν αφενός την άναρχη – χωρίς καμιά πρόβλεψη, μελέτη και σχεδιασμό– υπερεπέκταση αυτής της δραστηριότητας αφετέρου τον «θολό» κι ενίοτε παράνομο τρόπο που λειτουργεί μέχρι σήμερα

Σε ότι αφορά την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής & Αργοσαρωνικού, υπάρχει καταγεγραμμένο έργο, ενώ η… πυξίδα της δείχνει σταθερά προς μια κατεύθυνση: Τις ανάγκες της αθηναϊκής ξενοδοχίας την οποία καλούμαστε να εκπροσωπήσουμε επάξια τόσο εγώ όσο κι όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Αυτές οι ανάγκες συχνά–πυκνά ταυτίζονται με τις ανάγκες του ίδιου του προορισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ένωση θα συνεχίσει να επιμένει στη δημιουργία γενικής και ειδικής υποδομής, ενώ ταυτόχρονα θα προβαίνει σε παρεμβάσεις για τα καθημερινά θέματα, όπως είναι αυτά της ασφάλειας και της καθαριότητας στην πόλη. Επίσης, θα συνεχίσει να πρωτοπορεί σε δράσεις που λαμβάνουν υπόψη τους τον επισκέπτη και αυτό που θα επιθυμούσε να βιώσει ενόσω επισκέπτεται την Αθήνα.

Λαμπρινή ΖούλοβιτςΘα χαρώ ιδιαίτερα κατά τη θητεία του υφιστάμενου Δ.Σ. να αυξηθεί ο αριθμός των ξενοδοχείων–μελών μας και να ενισχυθούν οι δεσμοί μας με τα ξενοδοχεία στα νησιά του Αργοσαρωνικού τα οποία, αν και τόσο κοντά στον Πειραιά και την Αθήνα, αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα! Ακόμη, φιλοδοξούμε να υπάρχει ομαδική και δυναμική συμμετοχή στις δράσεις της Ένωσης. Θεωρώ πως όλα τα ξενοδοχεία της περιφέρειάς μας, παλαιότερες αλλά και νέες μονάδες, είτε βρίσκονται στο κέντρο είτε στα προάστια και τα νησιά, πρέπει να στραφούν προς την ΕΞΑΑΑ, καθώς παράγεται σημαντικό έργο. Η εποχή είναι ιδιαίτερη όσο και έντονη και χρειάζεται να τη διαχειριστούμε ενωμένοι σε ό,τι αφορά τα κλαδικά θέματα τα οποία αντιμετωπίζουμε από κοινού και σε αγαστή συνεργασία μεταξύ μας οι φορείς της ξενοδοχίας (ΞΕΕ – ΠΟΞ), αλλά και του Τουρισμού γενικότερα (ΣΕΤΕ, επιμέρους Επαγγελματικές Ενώσεις κ.ά.).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας