ΜΑΖΙΚΗ ΕΣΤΙΑΣΗ 2.0. Το πολυαναμενόμενο άνοιγμα της εστίασης πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαϊου, με εργαζομένους και επιχειρήσεις να σπεύδουν να προετοιμαστούν. Πολλά τα ζητήματα που οι ίδιοι κλήθηκαν να διαχειριστούν τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς η ημερομηνία έναρξης ήταν αμέσως μετά το Πάσχα. 

Η νέα κανονικότητα στις κουζίνες

Σε μια δύσκολη εκ των πραγμάτων περίοδο λόγω εορτών, οι προμήθειες, πρώτων υλών, η πρόσληψη προσωπικού και η προετοιμασία των εγκαταστάσεων αποτέλεσαν γρίφο που έως και σήμερα δεν έχει απόλυτα λυθεί. Καφετέριες και εστιατόρια στην Ελλάδα είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους πελάτες τους. Αποστάσεις, μάσκες και αντισηπτικά παραμένουν πολύτιμα όπλα στην προσπάθεια μη εξάπλωσης της Covid-19.

Ας δούμε όμως πώς ξεκίνησε η επαναλειτουργία του κλάδου από τις 3 Μαΐου…

Οι πρώτες ανακοινώσεις επέτρεπαν στους πολίτες να μετακινούνται από τις 5 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, πάντα με την αποστολή του γνωστού SMS στο επίσης γνωστό πενταψήφιο. Επιπλέον, επετράπησαν και οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός κάθε περιφερειακής ενότητας. Ένα σημείο ιδιαίτερης τριβής με την κυβέρνηση ήταν η απαγόρευση της μουσικής στα καφέ και στα εστιατόρια, όπου οι αντιδράσεις των καταστηματαρχών ήταν αρκετά έντονες. Σε ό,τι αφορά τα εστιατόρια και τα αναψυκτήρια εντός των ξενοδοχείων, η λειτουργία τους επετράπη αλλά μόνο για τους διαμένοντες και υπό την προϋπόθεση ότι θα λαμβάνονταν μέτρα αποφυγής συνωστισμού. Επίσης, θα έπρεπε να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων, όπως και οι κανόνες υγιεινής. Το πρώτο διάστημα, η ΚΥΑ που εκδόθηκε με ισχύ έως και τη Δευτέρα 10 Μαΐου όριζε τις ακόλουθες προϋποθέσεις, ειδικά για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης:

α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,
β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,
γ) μη αναπαραγωγή μουσικής

και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

  • απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια,
  • τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι,
  • υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής,
  • μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι,
  • τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων (0,90 εκ. εάν δεν παρεμβάλλεται καρέκλα μεταξύ των τραπεζιών, 1,20 εκ. εάν παρεμβάλλεται στην πλευρά του ενός εκ των 2 τραπεζιών καρέκλα και 1,80 εκ. εάν παρεμβάλλονται στις πλευρές και των 2 τραπεζιών καρέκλες),
  • χρήση μπαρ (εξωτερικός χώρος) με τοποθέτηση σκαμπό: 2 σκαμπό μαζί και απόσταση 1,5 μ. για κάθε επόμενη δυάδα,
  • δυνατότητα λειτουργίας από τις 05:00 έως τις 22:45,
  • οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών,
  • λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

Τα παραπάνω δεν ίσχυαν για τις υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων, δηλαδή τα catering.

Self Test: Το απαραίτητο εργαλείο

Σύμφωνα με την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠοικ. 24525/18.4.21 (ΦΕΚ Β 1588/18.4.21), ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζόμενου στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ 1 εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας κατά την οποία ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος καλείται να παραστεί εκτάκτως στον χώρο εργασίας, ο διαγνωστικός έλεγχος δύναται να διενεργείται και αυθημερόν. Η διαδικασία ταυτοποίησης στοιχείων γίνεται μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ενώ το αποτέλεσμα του τεστ θα πρέπει να δηλώνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.self-testing.gov.gr ακολουθώντας τα σχετικά βήματα.

Εστιατόρια και αναψυκτήρια εντός των ξενοδοχείων λειτουργούν φέτος αποκλειστικά για τους διαμένοντες.

Τελευταίες εξελίξεις

Για το διάστημα από τη Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2021 και ώρα 6:00 εκδόθηκε νέο ΦΕΚ το οποίο ορίζει ότι το επιτρεπόμενο όριο ατόμων φθάνει στα δέκα (10) άτομα ανά τραπέζι και η χρήση με τοποθέτηση δύο (2) σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό. Επισημαίνεται ότι οι προϋποθέσεις αυτές ισχύουν και για τη λειτουργία των υπηρεσιών catering και τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων με ανώτατο όριο παρουσίας τα εκατό (100) άτομα και από την 1.7.2021 με ανώτατο όριο παρουσίας τα τριακόσια (300) άτομα, με την εξαίρεση της προϋπόθεσης (α) ως προς τη φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και (β) για τη λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων, που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας