Σε θετικό ρυθμό κινήθηκαν τον Μάιο τόσο οι επισκέψεις όσο κι οι εισπράξεις σε ό,τι αφορά τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, εν συγκρίσει με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Προβληματισμός για την ανισοκατανομή στις προτιμήσεις των επισκεπτών και τα χαμηλά, για τα διεθνή δεδομένα, έσοδα.

Πώς διαμορφώνεται το ισοζύγιο σε μουσεία κι αρχαιολογικούς χώρους

ΜουσείαΑνοδική κίνηση κατέγραψαν οι επισκέψεις σε μουσεία κι αρχαιολογικούς χώρους τον Μάιο του 2019 σε σχέση με τον Μάιο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, τον φετινό Μάιο οι επισκέπτες στα μουσεία αυξήθηκαν κατά 2,5% και οι εισπράξεις κατά 4,1%. Ομοίως, στους αρχαιολογικούς χώρους, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, παρατηρήθηκε αύξηση των επισκεπτών κατά 1,7%, τη στιγμή που οι εισπράξεις κατέγραψαν πολλαπλάσια άνοδο, της τάξεως του 9,7%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αντίστοιχα στοιχεία που αφορούν το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2019 κι η σύγκρισή τους με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018, καθώς αντικατοπτρίζουν τη χαμηλή τουριστική σαιζόν για τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, το πλήθος των επισκεπτών των μουσείων παρουσιάστηκε αυξημένο κατά 7%, ενώ οι εισπράξεις σημείωσαν αύξηση 10,9%. Στους αρχαιολογικούς χώρους ο ρυθμός αύξησης ήταν 6,8% και 12%, αντίστοιχα. Σε απόλυτα μεγέθη, οι επισκέψεις σε μουσεία κι αρχαιολογικούς χώρους ανήλθαν σε 2.333.248 άτομα. Αρκεί να σημειωθεί πως περίπου αντίστοιχο μέγεθος κατεγράφη τον Ιούλιο του 2017, στην… αιχμή της τουριστικής περιόδου, ενώ ήταν πολύ υψηλότερο από τα μεγέθη της τριετίας 2014-2016.

Σημαντικές διακυμάνσεις παρατηρούνται στην επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων, παρά το τελικό θετικό ισοζύγιο.

Ακρόπολη των Αθηνών… εις διπλούν «κυρίαρχος» του παιχνιδιού!

Η ανισορροπία που προκύπτει σχετίζεται με το επίπεδο της επισκεψιμότητας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, καθώς αμφότερα της Ακρόπολης των Αθηνών κατέχουν τη (συντριπτική) μερίδα του λέοντος, με τα υπόλοιπα να υπολείπονται σημαντικά. Στα μουσεία τον Μάιο έλαβαν χώρα 677.833 επισκέψεις, όταν πέρσι το αντίστοιχο νούμερο ήταν 661.231. Οι δε εισπράξεις διαμορφώθηκαν σε 2.218.460 ευρώ έναντι 2.131.117 ευρώ τον Μάιο του 2018.

Το Μουσείο της Ακρόπολης, παρότι εμφάνισε κάμψη τον φετινό Μάιο (175.143 έναντι 191.087 επισκέψεις τον Μάιο του ’18), εξακολουθεί να παραμένει πρώτο σε επισκεψιμότητα.
Αυξημένη κίνηση επισκεπτών παρατηρείται συνολικά, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται στα μουσεία του Λευκού Πύργου (36%), των Δελφών (17,6%) και του Ηρακλείου Κρήτης (12,6%). Στους αρχαιολογικούς χώρους φέτος έλαβαν χώρα 1.655.415 επισκέψεις, έναντι 1.627.944 το 2018. Το σημείο που αξίζει να υπογραμμιστεί εδώ είναι οι διακυμάνσεις που καταγράφονται μεταξύ των αρχαιολογικών χώρων, καθώς η Ακρόπολη των Αθηνών, το Σούνιο, η Λίνδος κι η Κνωσός παρουσιάζουν σημαντική άνοδο.

Μουσεία

Σε αντίθεση, άλλοι υψηλής επισκεψιμότητας αρχαιολογικοί χώροι παρουσιάζουν πτώση, με τη μεγαλύτερη να σημειώνεται στην Επίδαυρο φτάνοντας στο -23,5%. Στο σύνολο, πάντως, καταγράφεται θετική μεταβολή, με τις εισπράξεις να ανέρχονται φέτος στα 13.872.573 ευρώ, έναντι 12.643.094 ευρώ το 2018. Εξετάζοντας συνδυαστικά τις εισπράξεις από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους τον φετινό Μάιο, ανήλθαν στα 16.091.033 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,9%, σε σχέση με τα 14.774.211 ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018.

«Εργαλείο» για την επέκταση της σαιζόν

ΜουσείαΕίναι αναμφισβήτητο ότι η άνοδος που παρουσιάζουν οι επισκέψεις κι οι εισπράξεις σε μουσεία κι αρχαιολογικούς χώρους συνιστά θετική εξέλιξη. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν οι κινήσεις που να διασφαλίζουν και να συνεχίζουν αυτή την ανοδική τροχιά. Στόχος πρέπει να είναι πάντα η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του πολιτισμικού πλούτου της χώρας. Επιπλέον, επενδύοντας περαιτέρω σε αυτή την πτυχή, με την ταυτόχρονη ανάδειξη του πολιτισμού, της ιστορίας και της διασύνδεσής τους με αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, υπάρχει σημαντική δυνατότητα να ενισχυθεί ο αμιγώς πολιτισμικός τουρισμός στην Ελλάδα. Όπως εκτιμάται μπορεί να επιφέρει την αύξηση της επισκεψιμότητας, διευρύνοντας σημαντικά την τουριστική περίοδο, ακόμη και σε ετήσια βάση.

Αρκετά πράγματα πρέπει να γίνουν στον τομέα των εσόδων, καθώς μπορεί η χώρα μας να «βρίθει» από αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, εντούτοις υστερεί σημαντικά στον προσπορισμό εσόδων από αυτά. Μάλιστα, σε απόλυτους αριθμούς, τα οικονομικά οφέλη κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα έναντι των αντίστοιχων μεγεθών χωρών της Ευρώπης.
Για γίνει κάτι τέτοιο εφικτό, θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε καλύτερη οργάνωση, σχεδιασμός σε συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες και συνολική προώθηση του πολιτισμικού τουρισμού της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας