ναυτική εκπαίδευση

Ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο επενδύεται στην ναυτική εκπαίδευση σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κος Φώτης Κουβέλης στη Βουλή στα πλαίσια κύρωσης του «νέου συνυποσχετικού του Ελληνικού Δημοσίου με τη ναυτιλιακή κοινότητα»

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη «Σε ότι αφορά στην εθελοντική συνεισφορά της ναυτιλιακής κοινότητας, θέλω να τονίσω ότι από το ποσό που θα καταβάλλεται κάθε χρόνο, ένα εκατομμύριο ευρώ (1.000.000), θα χορηγείται, κατ’ έτος, για την χρηματοδότηση της Ναυτικής Εκπαίδευσης.

Η ναυτιλία των Ελλήνων, με το μεγάλο αριθμό εγκατεστημένων γραφείων διαχείρισης πλοίων, ο οποίος ανερχόταν την 31-12-2018 σε 1.401 εταιρείες έναντι 1.387 εταιρειών την 31-12-2017 (ποσοστιαία αύξηση 1%) έχει καταστήσει τη χώρα μας ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πλοιοδιαχείρισης παγκοσμίως, με προφανή οφέλη για την εθνική οικονομία, την απασχόληση αλλά και τη στήριξη του ευρύτερου ναυτιλιακού πλέγματος.

Σήμερα, η χωρητικότητα του διαχειριζόμενου στόλου ανέρχεται σε 4.746 πλοία (άνω των 1.000 gt) χωρητικότητας 365,45 εκατομμυρίων τόνων (dwt), σημειώνοντας αύξηση περίπου 6,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η ελληνική και ελληνόκτητη ναυτιλία αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εξωστρέφειας και υγιούς επιχειρηματικότητας δραστηριοποιούμενη σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι και για το έτος 2018 η ελληνόκτητος ναυτιλία συνέχισε να εκπροσωπεί άνω του 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε όρους dwt και πλέον του 51% της ναυτιλίας της Ε.Ε.

Η ναυτιλία των Ελλήνων αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν από τους σημαντικότερους τομείς της εθνικής οικονομίας, συνεισφέροντας πάνω από 9% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ).

Η ναυτιλία συμβάλλει σημαντικά στην μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μέσω της εισαγωγής κεφαλαίων από το εξωτερικό (γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την εισαγωγή ναυτιλιακού συναλλάγματος που διοχετεύεται πολύπλευρα στην οικονομία), την ενίσχυση της απασχόλησης καθώς και την επίτευξη πολλαπλασιαστικών ωφελημάτων σε παράπλευρες δραστηριότητες που σχετίζονται με τη ναυτιλία.

Επικεντρώνοντας στο νέο Συνυποσχετικό, η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα μέσω της εθελοντικής πρωτοβουλίας της, αποδεικνύει έμπρακτα την πρόθεσή της να συμβάλλει περαιτέρω στην εθνική οικονομία της χώρας μας.

Η εν λόγω πρωτοβουλία υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014 όπου με το άρθρο 42 του Ν.4301/14 (ΦΕΚ Α΄ 223) κυρώθηκε και είχε ισχύ νόμου το από 18 Ιουλίου 2013 ‘’Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας’’.

Η αρχική διαδικασία Οικειοθελούς Παροχής είχε εφαρμογή για το χρονικό διάστημα από το έτος 2014 έως το έτος 2018, για τα φορολογικά έτη 2013 έως 2017 αντίστοιχα στο πλαίσιο της οποίας συμμετείχαν, το έτος 2014, 478 εταιρείες και στα επόμενα έτη 65 επιπλέον εταιρείες, οι οποίες αντιπροσώπευαν συνολικά πλέον του 95% της χωρητικότητας του υπό διαχείριση από την Ελλάδα στόλου.

Η κύρωση του ‘’Νέου Συνυποσχετικού του Ελληνικού Δημοσίου με τη Ναυτιλιακή Κοινότητα’’ αποτελεί ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ της Πολιτείας με τη ναυτιλία, που ανταποκρίνεται στην επιδίωξη της κυβέρνησης για κοινωνικά ανταποδοτική επιχειρηματικότητα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας