νέο αεροδρόμιο

Τον Ιανουάριο του 2019 ξεκινούν οι εργασίες που αφορούν το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι με τους κατοίκους της περιοχής ωστόσο να διαφωνούν για το έργο και να αρνούνται να πάρουν τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις.

Αν και το συνολικό ποσό που θα λάβουν όσοι πρόκειται να δουν τις περιουσίες τους να απαλλοτριώνονται ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ, εντούτοις οι κάτοικοι μιλούν για κοροϊδία και αρνούνται να παραλάβουν τα χρήματα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την έκβαση των εργασιών καθώς η αποδοχή του ποσού από τους δικαιούχους αποτελεί και την εγγύηση υλοποίησης του.

Μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο πρόεδρος του Συλλόγου «Κυπεράς» Γιάννης Ζαχαριουδάκης τονίζει πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται με βάση το άρθρο 7α του κώδικα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων στην ουσία θέτουν σε ομηρία τους κατοίκους που χάνουν την περιουσία τους. «Η προτροπή του συλλόγου είναι να μην πάει κανείς να πάρει τα χρήματα, για να γίνει το αεροδρόμιο πρέπει να περάσουν πάνω από τα σώματά μας» αναφέρει ο ίδιος.

Ο κ. Ζαχαριουδάκης υπενθυμίζει πως οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι πανομοιότυπες και προειλημμένες καθώς ορίζουν τις ίδιες τιμές με αυτές που πρότεινε το Δημόσιο. Υπενθυμίζεται πως π.χ. για τις μεγάλες αρδευόμενες ελιές ο ορκωτός εκτιμητής από την πλευρά των κατοίκων είχε προτείνει αποζημίωση 360 ευρώ ενώ το δικαστήριο έβγαλε απόφαση για 190 ευρώ, ενώ για την καλλιεργήσιμη γη η τιμή του τετραγωνικού που ορίστηκε κυμαίνεται από 1,6 έως 2,6 ευρώ, την ώρα που ο ορκωτός εκτιμητής καθόρισε τιμές από 4,5 έως 5 ευρ/ τ.μ.

Πέρα από αυτό όμως, οι κάτοικοι της περιοχές αντιδρούν στη δημιουργία του αεροδρομίου, καθώς κάνουν λόγο για σοβαρές περιβαλλοντολογικές συνέπειες, όπως η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και η καταστροφή χιλιάδων ελαιόδεντρων ενώ όπως υπογραμμίζουν, η σημαντική μείωση της καλλιεργήσιμης γης δεν εξασφαλίζει εισόδημα ικανό για αξιοπρεπή διαβίωση.

Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε στις αρχές Νοεμβρίου, τα μέλη της Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας, θα προβούν στη δημιουργία δημοτικής κίνησης η οποία θα συμμετέχει στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, με στόχο την αποτύπωση των αντιδράσεων κατά του αεροδρομίου.

Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι έχουν προτείνει την επέκταση του υπάρχοντος λοξού διαδρόμου στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, η οποία λύνει οριστικά τα προβλήματα επικινδυνότητας και θορύβου που αντιμετωπίζει η Νέα Αλικαρνασσός, και με μικρότερο κόστος, απ’ ότι η δημιουργία νέου αεροδρομίου στο Καστέλι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας