Κομισιόν, τουρισμός, οδηγίες
A couple stands in front of the Parthenon temple at the Acropolis hill in Athens August 23, 2012. Eurogroup chief Jean-Claude Juncker kept alive Greek hopes of winning more time to push through austerity cuts but warned the country was staring at its "last chance" to avoid bankruptcy. REUTERS/John Kolesidis (GREECE - Tags: BUSINESS POLITICS TRAVEL)

Kαταβιβάστηκε χθες με επιτυχία ο κεντρικός ορθοστάτης του τυμπάνου του δυτικού αετώματος του Παρθενώνα, παρουσία της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, του προέδρου της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ), Ακαδημαϊκού Μανόλη Κορρέ, και της προϊσταμένης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), Βασιλικής Ελευθερίου.

Το έργο «Αναστήλωση και Συντήρηση των Μνημείων της Ακρόπολης» εντάχθηκε πρόσφατα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 – 2020» του ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ. Είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, που θα ενισχύσει την ομάδα των μονίμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων της ΥΣΜΑ.

Εκτός από τον κεντρικό ορθοστάτη, και άλλοι λίθοι του δυτικού  αετώματος παρουσιάζουν σοβαρές θραύσεις, λόγω της διάβρωσης των σιδηρών συνδέσμων που τοποθετήθηκαν τον μεσοπόλεμο, και, για τον λόγο αυτό, η επέμβαση στην περιοχή κρίθηκε ως απολύτου προτεραιότητας. Η καθαίρεση, εκτός από τρεις λίθους του ορθοστάτη, περιλαμβάνει και πέντε λίθους του τοίχου, που βρίσκεται όπισθεν του τυμπάνου. Οι εργασίες εξυγίανσης από παλαιά κονιάματα και σιδηρούς συνδέσμους και συστηματικής συντήρησης, που απαιτούνται σε όλους του γειτνιάζοντες λίθους, θα πραγματοποιηθούν επί τόπου και εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν δύο χρόνια.

Εκτός από το δυτικό αέτωμα, εργασίες αποκατάστασης θα γίνουν στον βόρειο τοίχο του σηκού του Παρθενώνα. Επίσης, θα συνεχιστεί η διαμόρφωση των ραβδώσεων στα συμπληρώματα των κιόνων του προνάου και η αποκατάσταση και ανατοποθέτηση των δοκών της οροφής του δυτικού πτερού του μνημείου.

Στα Τείχη, οι εργασίες θα ξεκινήσουν από περιοχή της βόρειας πλευράς πλησίον των Προπυλαίων, όπου ήδη έχει τοποθετηθεί ικρίωμα, και θα συνεχιστούν, επίσης, στη βόρεια πλευρά στην περιοχή του Ερεχθείου. Μικρότερης κλίμακας επέμβαση προβλέπεται σε περιοχή του νότιου τείχους, κοντά στην ΝΑ γωνία του βράχου.

Παράλληλα με τις εργασίες αναστήλωσης, θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης όχι μόνο στον Παρθενώνα και τα Τείχη, αλλά και στα Προπύλαια, σε περιοχές που δεν έχουν συντηρηθεί πρόσφατα. Εκτός, όμως, από την αναστήλωση και τη συντήρηση των μνημείων, στο πρόγραμμα, που θα υλοποιηθεί έως το τέλος του 2020, περιλαμβάνονται ποικίλες δράσεις για τη διάσωση και ανάδειξη αρχιτεκτονικών μελών, τη γεωμετρική τεκμηρίωση  των μνημείων, την τεκμηρίωση των εργασιών, την προβολή του έργου μέσα από ψηφιακές εφαρμογές, αλλά, κυρίως, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που απευθύνονται τόσο προς τους μαθητές, όσο και προς τους εκπαιδευτικούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας