• Παρατηρητήριο για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο
Θεσμοθετείται στο Υπουργείο Τουρισμού το Παρατηρητήριο για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο, σε συνέχεια και σχετικής πρόβλεψης του μνημονίου με τον παγκόσμιο οργανισμό τουρισμού, καθώς ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός αποτελούν πραγματικό καταλύτη οικονομικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

• Εθνικό Παρατηρητήριο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης
Σε επόμενη διάταξη διασφαλίζεται η αποδοτικότερη λειτουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης μέσω και της διαλειτουργικότητας του δικτύου επικοινωνίας του με άλλα πληροφοριακά συστήματα και μητρώα του δημόσιου τομέα, με στόχο τη διαμόρφωση στοχευµένων πολιτικών για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Σκοπός του Εθνικού Παρατηρητηρίου είναι η αξιοποίηση των στοιχείων και πορισμάτων του Δορυφόρου Λογαριασμού Τουρισμού, η μελέτη της τουριστικής αγοράς και η παρουσίαση πορισμάτων, µε στόχο την υποστήριξη τεκμηριωμένων επεμβάσεων για την εύρυθμη λειτουργία της και η πρόταση στοχευµένων μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα στον τομέα του Τουρισμού µε στόχο την ανάδειξη όλων των θεματικών ενοτήτων του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.»

Μέχρι τώρα το έργο που αφορά το Δορυφόρο Λογαριασμό Τουρισμού φέρεται να μην έχει ολοκληρωθεί. Δεν είναι σαφές ποιες μελέτες της τουριστικής αγοράς θα αξιοποιηθούν. Ωστόσο, είναι σαφής ένδειξη ενδιαφέροντος και πολιτικής βούλησης, προκειμένου να δοθεί προσοχή στη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη.

• Τουρισμός για Όλους
Προβλέπεται ακόμα στο νομοσχέδιο η μεταφορά αδιάθετων ποσών του προγράμματος «Τουρισμός για όλους 2022-2025», ώστε να διασφαλιστεί συντομότερα και πιο αποτελεσματικά η απορρόφηση και υλοποίηση του Β’ κύκλου του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», με ευρύτερα και στοχευμένα κοινωνικά κριτήρια.

Τι καταργείται:

Κατ’ αρχάς, όπως προαναφέρθηκε, στον νέο νόμο προβλέπεται η κατάργηση του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού, καθώς το αντικαθιστά το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού. Επίσης, στον νέο νόμο προβλέπεται η κατάργηση σειράς διατάξεων που αφορούν «Μέτρα Προστασίας Ναυαγίου Ζακύνθου» με στόχο να παραχωρηθεί η σχετική ευθύνη στους πλέον αρμόδιους φορείς. Ωστόσο το Υπουργείο Τουρισμού διατηρεί τη δικαιοδοσία του σε θέματα απαγόρευσης πρόσβασης, προσδιορισμό κυρώσεων στους παραβάτες από της αρμόδιες αρχές, κ.ά.

Λύεται και τίθεται σε εκκαθάριση. η ανώνυμη εταιρεία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας Ανώνυμη Εταιρεία» (Ι.Π.Ε. Α.Ε.), η οποία συστάθηκε με το άρθρο 14 του ν. 4875/2021 και προβλέπεται η μετακίνηση παντός στοιχείου κινητής ή ακίνητης περιουσίας της στο Ελληνικό Δημόσιο («Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.») μετά τη λύση και περάτωση της εκκαθάρισής της. Με ΥΑ καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις της εκκαθάρισης (διορισμός εκκαθαριστή, διάρκεια εκκαθάρισης κ.λπ.). Παραγράφεται και δεν αναζητείται το μη καταβληθέν ποσό του μετοχικού κεφαλαίου της Ι.Π.Ε. Α.Ε.. (άρθρο 12).

Διατάξεις για την Ενίσχυση της Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης

Συστήνεται Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού στη θέση του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού που καταργείται, προωθείται η ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, δημιουργείται Εθνικό Παρατηρητήριο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, συστήνεται δομή για την επιστημονική παρακολούθηση των εξελίξεων στον τουριστικό τομέα. Παράλληλα, ρυθμίζονται οργανωτικά και λειτουργικά θέματα του Υπουργείου Τουρισμού.

Θέματα λειτουργίας των υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού

Σε άλλα άρθρα ρυθμίζονται λεπτομέρειες για την αποδοτικότερη και σύγχρονη λειτουργία των υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού απέναντι στους πολίτες και στις επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας τον στόχο για προστασία της νομιμότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας