Σαντορίνη

Σε ένα…ιδιαίτερο συμπέρασμα κατέληξε έρευνα της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με βάση της οποία η Σαντορίνη δεν χωράει να φιλοξενήσει άλλους τουρίστες.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (TRAN Commitee), η Σαντορίνη δεν αντέχει να φιλοξενήσει περισσότερους τουρίστες, από τα 5,5 εκατ. επισκεπτών που καταγράφηκαν το 2017, χρονιά κατά την οποία η αύξηση στον αριθμό των τουριστών, σε σχέση με το 2012, ανήλθε στο 66%, όταν οι διανυκτερεύσεις ήταν σχεδόν 3,3 εκατ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2018, στη Σαντορίνη κατέπλευσαν 474 κρουαζιερόπλοια, με συνολικά 749.286 επιβάτες έναντι των 620.570 επιβατών που είχαν καταφτάσει με 406 κρουαζιερόπλοια το 2017.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 2.000 επισκέπτες κρουαζιερόπλοιων σε καθημερινή βάση αποβιβάστηκαν στο νησί, με ημερήσια μέγιστα 18.000 ατόμων κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, κάθε μέρα του 2017 στη Σαντορίνη αντιστοιχούσαν 107,8 τουρίστες, ανά 100 κατοίκους, με 220,6 τουρίστες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, με τους δείκτες να είναι από τους υψηλότερους παγκοσμίως, σε ένα νησί που είναι ήδη χτισμένο στο 15% της συνολικής επιφάνειάς του, την ώρα που ο μέσος όρος των ελληνικών νησιών είναι στο 1%.

Σημειώνεται ότι όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ευθύνη για τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί φέρουν οι ελληνικές αρχές, οι οποίες όφειλαν να ενεργοποιήσουν τους προβλεπόμενους μηχανισμούς για τη ρύθμιση των τουριστικών ροών, ώστε να προστατευτεί το νησί και ο ντόπιος πληθυσμός.

Η έλλειψη τουριστικής διακυβέρνησης και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των τοπικών και των εθνικών αρχών θα μπορούσε να θέσει το μέλλον του προορισμού σε κίνδυνο», υπογραμμίζεται στο κείμενο της Επιτροπής,η οποία θέτει ως αναγκαιότητα τη θέσπιση αποτελεσματικών πολιτικών για τη ρύθμιση των αυξανόμενων τουριστικών ροών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας