«Προκλήσεις και Προοπτικές Ανάπτυξης του Ελληνικού Τουρισμού»

Πρώτο πάνελ συζήτησης
Συμμετείχαν οι κ.κ. Άκης Σκέρτσος, Υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και Κώστας Α. Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, σε μια ζωντανή συζήτηση με τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσο.

Άκης Σκέρτσος, Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου

«Η Κυβέρνηση συμφωνεί με τους άξονες της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό 2030 που υπέβαλε ο ΣΕΤΕ και δρομολογεί τη σύσταση Κεντρικού Οργάνου που θα αναλάβει την ωρίμαση 39 κρίσιμων έργων υποδομών, βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, σε 26 προορισμούς με μεγάλη τουριστική κίνηση. Για ορισμένα έχει εξευρεθεί η χρηματοδότηση μέσω των γνωστών εργαλείων (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και Πρόγραμμα Αγροτικής ανάπτυξης) και είμαστε στη φάση ταυτοποίησης της χρηματοδότησης για τα υπόλοιπα».

Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

«Τα ψηφιακά βήματα βοήθησαν στην εξέλιξη και στην ανάπτυξη της χώρας. Οι δράσεις του Υπουργείου αφορούν όλους τους κλάδους της οικονομίας. Παράδειγμα σχετικών δράσεων για τον τουρισμό αποτελούν το Εύβοια pass και το Σάμος pass. Ιδιαίτερη έμφαση, θα δοθεί από την κυβέρνηση στις επενδύσεις για την τηλεπικοινωνιακή κάλυψη όλων των περιοχών της Ελλάδας. Στόχος είναι να καλυφθεί όλη η Ελλάδα με οπτική ίνα έως το 2027, μια εξέλιξη που θα βοηθήσει τόσο την τουριστική ανάπτυξη της χώρας όσο και τους κατοίκους».

Κώστας Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

«Το νέο σχέδιο υποδομών έχει στόχευση και στον Τουρισμό. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη των αεροδρομίων. Μετά την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, θα δούμε ποια άλλα αεροδρόμια μπορούν, επίσης, να παραχωρηθούν ή να γίνει χρήση ΣΔΙΤ, όπου το κράτος κρατά το αεροδρόμιο και δίδεται η διαχείριση σε ιδιώτες, ώστε και αυτά τα αεροδρόμια να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο κρίσιμο έργο που παρέχουν. Φέτος το καλοκαίρι δεν είχαμε τα προβλήματα όπως άλλα αεροδρόμια στο εξωτερικό με τις καθυστερήσεις και τις ακυρώσεις πτήσεων. Αυτό δεν ήταν τυχαίο. Συνέβη έπειτα από την εργασιακή ειρήνη που επετεύχθη με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας».

Συνέδριο ΣΕΤΕ

Σύγχρονος Πολιτισμός και το brand Ελλάδα

Ένα ενδιαφέρον fireside chat μεταξύ των Νικόλα Γιατρομανωλάκη, Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, και της Ιωάννας Δρέττα, CEO Marketing Greece. Θέμα, η διαδρομή από την αναγνώριση των πολιτιστικών πόρων ως την ανάπτυξη ελκυστικών τουριστικών προϊόντων, που προσφέρουν ολοκληρωμένη εμπειρία στον επισκέπτη.

 

Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού.

«Η πολιτιστική διάσταση του τουρισμού προσφέρει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα μας, καθώς παρότι έχουμε ένα δυνατό πολιτιστικό και τουριστικό brand ως χώρα, τώρα αρχίζουμε να τα συνδέουμε. Ο πολιτιστικός τουρισμός δεν εξαντλείται στο αρχαιολογικό σκέλος, καθώς προσθέτοντας στο μείγμα τα εικαστικά, τα φεστιβάλ, τη μουσική, το θέατρο, αλλά και τη χειροτεχνία, προσελκύουμε περισσότερους και διαφοροποιημένους επισκέπτες, όπως φαίνεται και από την περίπτωση της Αθήνας. Με στρατηγικές όπως τα τοπικά πολιτιστικά masterplan και τον σχεδιασμό σύγχρονων πολιτιστικών εμπειριών, μπορούμε να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη όλης της χώρας».

Ιωάννα Δρέττα, CEO Marketing Greece

Η κα Δρέττα επικεντρώθηκε στη σημασία ανάπτυξης της ταυτότητας των προορισμών. Ο σύγχρονος πολιτισμός, το θέατρο, οι τέχνες, η πολιτιστική κληρονομιά, η χειροτεχνία είναι πολύτιμα στοιχεία για το χτίσιμο της ταυτότητας ενός προορισμού και έχουν τη δύναμη να αλλάξουν την εικόνα του. Τα παραδείγματα της Ηπείρου αλλά και της πόλης της Αθήνας είναι χαρακτηριστικά και αναλύθηκαν από τους δύο συνομιλητές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας