Εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – Δήμητρα, για την εκπόνηση του ερευνητικού έργου με τίτλο: Υλοποίηση εξειδικευμένων δράσεων για την προστασία, ανάδειξη και προώθηση του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου Κρήτη/Kriti.

Πρωταρχικός στόχος της συνεργασίας, είναι η ενημέρωση των εμπλεκομένων στην παραγωγική διαδικασία του ελαιόλαδου, μέσω ενημερωτικών δράσεων για την ελαιοκαλλιέργεια. Οι ενημερωτικές δράσεις, απευθύνονται κυρίως σε παραγωγούς, αλλά και σε ελαιουργούς και τυποποιητές, καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι το ελαιόλαδο υποβαθμίζεται σημαντικά μετασυλλεκτικά.

Επίσης, η εκπαίδευση προσωπικού και στελεχών των χώρων μαζικής εστίασης για την ισχύουσα νομοθεσία, κρίνεται αναγκαία, τόσο για τη σωστή χρήση όσο και την επικοινωνία- προώθηση του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου Κρήτη/ Kriti, μέσα από τη γαστρονομία.

Παράλληλα, θα συνταχθεί Πρωτόκολλο Ορθών Πρακτικών παραγωγής εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου Κρήτη/ Kriti, σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή. Το έντυπο θα εστιάζει στις ορθές πρακτικές που πρέπει να ακολουθούνται στον αγρό και μέχρι τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου και θα διανέμεται κατά την διάρκεια των ενημερωτικών εκδηλώσεων, ενώ σε δεύτερη φάση αναμένεται να είναι διαθέσιμο είτε μέσω των ελαιοτριβείων προς τους παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζονται, είτε της τοπικής αυτοδιοίκησης προς τους παραγωγούς κάθε περιοχής.

Σκοπός του έργου, είναι μεταξύ άλλων η αναβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος και η βελτίωση της εικόνας του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου Κρήτη/ Kriti, εντός και εκτός του νησιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας