Η ένταξη της Κνωσού στον κατάλογο της UNESCO αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημα και των φορέων του πολιτισμού και της αρχαιολογίας και αίτημα του συνόλου της τοπικής Κοινωνίας, αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκος Παρασύρης, σε ερώτηση που απευθύνει στην υπουργό Πολιτισμού.

Ο βουλευτής υπενθυμίζει ότι οι πρώτες προσπάθειες για την ένταξη της Κνωσού στον Κατάλογο της UNESCO ξεκίνησαν πριν από 20, περίπου, χρόνια. Σημειώνει παράλληλα ότι η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει τη συνολική προστασία, την αποκατάσταση και την ανάπτυξη των υποδομών για τη βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών μέσα από το σχέδιο διαχείρισης.

Κατάθεση φακέλου για υποψηφιότητα Κνωσσού

Ο κ. Παρασύρης αναφέρει ότι υπήρχε ενημέρωση για κατάθεση του φακέλου από το Υπουργείο Πολιτισμού τον Σεπτέμβριο του 2023, προκειμένου να αξιολογηθεί και να διατυπωθούν οι παρατηρήσεις της αρμόδιας επιτροπής της UNESCO, προκειμένου να κατατεθεί ο ολοκληρωμένος φάκελος στη συνέχεια.

Με αυτά τα δεδομένα ο βουλευτής ζητάει από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να ενημερώσει τη Βουλή:

-για το στάδιο που βρίσκεται η κατάρτιση του φακέλου για την ένταξη της Κνωσού στον κατάλογο της UNESCO,
-για τις ενέργειες που προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Πολιτισμού, για την επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται,
-για τον εάν ο φάκελος της υποψηφιότητας θα περιλαμβάνει μόνο το Ανάκτορο της Κνωσού ή στη βάση της σειριακής καταγραφής θα αφορά και στα υπόλοιπα Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα.

«Η υπουργός Πολιτισμού, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση πριν από σχεδόν τρία χρόνια, είχε δεσμευτεί από το βήμα της Βουλής, πως σε 1,5 χρόνο θα είχε προχωρήσει η διαδικασία για την ολοκλήρωση του φακέλου για ένταξη της Κνωσού στους καταλόγους της UNESCO», αναφέρει ο βουλευτής και επισημαίνει πως σύμφωνα με όσα είχε πει τότε η Λίνα Μενδώνη, ο φάκελος θα περιελάμβανε συνολικά αρχαιολογικούς χώρους του Μινωικού Πολιτισμού, όπως η Κνωσός, η Φαιστός, τα Μάλια, η Ζάκρος, η Κυδωνία και η Ζώμυνθος. Ο κ.Παρασύρης σημειώνει δε πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, «βρίσκεται σε εξέλιξη η υποψηφιότητα του Ολύμπου, για την ένταξή του στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς», αν και στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, δεν περιλαμβάνεται κανένα μνημείο στην Κρήτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας