Υπενθυμίζεται ότι κατά πληροφορίες στη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε με ψήφους 17 υπέρ 8 κατά, παράνομη την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και την εισφορά του 20%.

«…Αν η πληροφορία για το ΣτΕ ισχύει, αποτελεί ιστορική δικαίωση για τον κλάδο μας και τις κινητοποιήσεις του 2016…ήρθε και η Ανάσταση για τους δικηγόρους…» σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός.

Το χρονικό των προσφυγών

Το μπαράζ προσφυγών κατά του νόμου Κατρούγκαλου των επιστημονικών φορέων, των εμπόρων και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) άρχισε από πέρυσι τον Φεβρουάριο και κορυφώθηκε τον Οκτώβριο. Φορείς αλλά και ιδιώτες σε κάποιες περιπτώσεις ζητούσαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί ως αντίθετα και αντισυνταγματικά στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του ΟΗΕ και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο επίμαχος ασφαλιστικός νόμος 4387/2016, καθώς και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί.

Το λεγόμενο «χαράτσι» που συνεχώς φουσκώνει (εισφορές υπέρ επικούρησης και εφάπαξ, καθώς και αναδρομικές κρατήσεις) οδηγεί σε εξοντωτική επιβάρυνση τους ελεύθερους επαγγελματίες, καταρρίπτοντας, όπως υποστηρίζουν, την αρχή της αναλογικότητας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αποδημητικές ροές προς το εξωτερικό ικανών και ταλαντούχων νέων ανθρώπων.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας υποβιβάζει τη βόμβα που έρχεται, υποστηρίζοντας ότι στο τέλος θα επικρατήσουν ψυχραιμότερες απόψεις, καθώς η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ο Ενιαίος Φορέας έχουν επιτύχει τον στόχο τους με την αύξηση των εσόδων, τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστού του ΑΕΠ και τη βελτίωση των παροχών.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές σε γνώση των οποίων περιήλθε το αποτέλεσμα της διάσκεψης του ΣτΕ δηλώνουν αιφνιδιασμένες. Κάποια στελέχη μάλιστα κάνουν λόγο ακόμη και για «πολιτικό παιχνίδι του ΣτΕ», χαρακτηρισμό τον οποίο προφανώς και δεν αποδέχονται παράγοντες του νομικού κόσμου και της Δικαιοσύνης, τονίζουν μάλιστα ότι η απόφαση ελήφθη με το συντριπτικό 17-8, επομένως δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί οποιαδήποτε αμφιβολία και ένσταση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας