Ν. Ανδρουλάκης: Κατάργηση του ΕΦΚ και μέτρα στήριξης της ελληνικής παραγωγής κρασιού

tour_market
By tour_market October 4, 2017 11:00 Updated

Ν. Ανδρουλάκης: Κατάργηση του ΕΦΚ και μέτρα στήριξης της ελληνικής παραγωγής κρασιού

Ο Eυρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης, συναντήθηκε με τους οινοποιούς και συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Η Ελλάδα που αντιστέκεται, οι Έλληνες που παράγουν εκπληκτικά προϊόντα, εξάγουν και δίνουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, πρέπει να στηριχθούν κι όχι να διώκονται από την τυφλή φορολογική πολιτική της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σε οινοποιεία της περιοχής της Νεμέας, περιοχής που παράγει ορισμένα από τα καλύτερα κρασιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Eυρωβουλευτής συζήτησε με τους οινοποιούς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ειδικά μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου πριν από δύο χρόνια, να επιβάλει Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί. Μέτρο που τελικά αποδείχθηκε αποτυχημένο και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προτίθεται τώρα να αποσύρει.

Οι οινοποιοί ανέφεραν στον κ. Ανδρουλάκη ότι ο φόρος είχε καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική αμπελουργία και ειδικά τις οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις ενώ ήταν ατελέσφορος καθώς οδήγησε σε δραματική μείωση του περσινού τζίρου των νόμιμων οινοποιείων κατά 40% έναντι του 2015 και του φετινού κατά 25% έναντι του 2016.

Ο ΕΦΚ στο κρασί, ύψους 0,20 ευρώ ανά λίτρο, επιβλήθηκε το 2015 με αρχικό στόχο να αποφέρει στα δημόσια ταμεία 55 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τελικά τα ετήσια έσοδα ήταν μόλις 16 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ να προναγγείλει την κατάργησή του.

Ο ευρωβουλευτής ζήτησε με τη σειρά του την άμεση κατάργηση του φόρου αλλά και μέτρα στήριξης της ελληνικής παραγωγής κρασιού.

Ο Ν. Ανδρουλάκης τόνισε ότι παρά την πρόοδο που έχει κάνει ο κλάδος, τα τελευταία 15 χρόνια οι εξαγωγές παραμένουν στάσιμες, ενώ άλλες χώρες του Νότου έχουν αυξήσεις τις δικές τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εξάγει μόνο το 10% της παραγωγής της ενώ Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία το 50%. Πρότεινε δε την ανάδειξη των ελληνικών ποικιλιών με στόχο την προώθηση στην αγορά ενός διαφοροποιημένου, με δική του ταυτότητα, προϊόντος.

Ερώτηση στην Ευρωβουλή

Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. Ανδρουλάκης μετά από συνεργασία που είχε με τον Γραμματέα του Τομέα Αγροτικού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Μπουνάκη, και με την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) είχε καταθέσει γραπτή Ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ευρωβουλευτής τόνιζε πως χωρίς την παροχή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, η δυνατότητα φύτευσης νέων αμπέλων ως το 1% της συνολικής αμπελουργικής έκτασης, που για την Ελλάδα είναι 6.400 στρέμματα, ουσιαστικά ακυρώνεται.

Σημειώνεται πως το κόστος φύτευσης ανέρχεται στα 1200€ το στρέμμα, μία δαπάνη απαγορευτική στις παρούσες συνθήκες.

Μη παροχή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης θα οδηγούσε στην μείωση των αμπελουργικών εκτάσεων της χώρας μας με πολύ δυσμενής συνέπειες για τον συγκεκριμένο αγροτικό τομέα.

tour_market
By tour_market October 4, 2017 11:00 Updated
Write a comment

No Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Γράψτε το πρώτο σχόλιο για αυτό το άρθρο.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Συνέδρια | Εκθέσεις | Εκδηλώσεις

< 2018 >
March
MTuWThFSS
   1
 • All day
  01/03/18-04/03/18

  Travel is considered one of the most important trade fairs of the tourism industry in Eastern and Central Europe. A wide range of international exhibitors presents a huge offer around the issue of tourism at the fair.

  Visitors can expect extensive information on destinations, hotels and many other topics. For visitors, the exhibition is also regarded as an important industry gathering, and as an ideal opportunity for knowledge transfer and networking.

   

234
567
 • All day
  07/03/18-11/03/18

  Στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ), από τις σημαντικότερες τουριστικές εκθέσεις παγκοσμίως, αναμένεται να συμμετέχουν φέτος περισσότεροι από 10000 εκθέτες από 180 χώρες, ενώ στους επισκέπτες της εντάσσονται οι κορυφαίοι εκπρόσωποι, των εμπλεκομένων με τον τουρισμό φορέων, παγκοσμίως.

8910
 • All day
  10/03/18-12/03/18

  Metropolitan Expo

  Metropolitan Expo

  Η FOOD EXPO αποτελεί σήμερα τον κορυφαίο εκθεσιακό θεσμό, αλλά και το σημαντικότερο εμπορικό φόρουμ για τα Τρόφιμα και Ποτά στη χώρα μας, καθώς έχει επιβεβαιώσει τη φήμη της ως μια πραγματικά μεγάλη διεθνής έκθεση, που όχι μόνο καλύπτει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς, αλλά συγχρόνως ανταποκρίνεται πλήρως και στον εξαγωγικό προσανατολισμό των ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου.

 • All day
  10/03/18-12/03/18

  Άρρηκτο δίδυμο αποτελούν η έκθεση Οινόραμα και ο αμπελοοινικός κλάδος της χώρας, αφού το Οινόραμα συνοδεύει και ενσαρκώνει την αναγέννηση του ελληνικού κρασιού και τις επιτυχίες των παραγωγών του τα τελευταία 25 χρόνια. 

  Το Οινόραμα είναι πλέον η μεγαλύτερη έκθεση ελληνικού κρασιού στον κόσμο.  Από το 1994 ήταν και παραμένει ο φυσικός χώρος φιλοξενίας και προβολής της οινικής παραγωγής της χώρας και το πιο σημαντικό ραντεβού του αμπελοοινικού κλάδου.

 • All day
  10/03/18-12/03/18

  ITM – Intourmarket in Moscow was initiated by the entire Russian Tourism Industry (RST) and is strongly supported by Rostourism – the Russian Tourism Ministry. It brings together hosted buyers and travel professionals from all Russian regions with Russian and international tourism key players. Participaction means prestige to the exhibitors in the largest Russian and third-largest international fair, since over 90,000 Russian and foreign tourism representatives, among whom you’ll find chief excecutives of tourism agencies and industrial experts, visit this event.

   

11
12
 • All day
  12/03/18

  Βασικός άξονας του Συνεδρίου είναι οι καταναλωτικές, αλλά και οι διατροφικές συνήθειες που χαρακτηρίζουν το σημερινό και μελλοντικό τοπίο στον τομέα της εστίασης. Θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην γενιά των Millenials και το πώς η νέα ψηφιακή εποχή αλλάζει τις συνήθειες των καταναλωτών.  Θα παρευρεθούν οι 200 μεγαλύτεροι επιχειρηματίες του κλάδου, προμηθευτές και εκπρόσωποι του Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα.  

  Μεταξύ άλλων στο συνέδριο θα μιλήσουν, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Megas Yeeros, κ. Νικόλαος Λούστας, ο κ. Δημήτρης Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της MRB Hellas, ο κ. Γιώργος Γκριτζάλας, General Manager της Adjust, ο Chef και Brand Ambassador της Megas Yeeros,  Δημήτρης Σκαρμούτσος. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα παρουσιαστούν Ελληνικά success stories του κλάδου από την Αγγλία και την Γερμανία.

13141516
 • All day
  16/03/18-18/03/18

  Λεωφ. Κηφισίας 39,

  Λεωφ. Κηφισίας 39,

  H Έκθεση Ψάρεμα – Σκάφος Boat & Fishing Show 2018 αποτελεί το θαλασσινό γεγονός της χρονιάς! Είναι ο θεσμός που για ακόμα μία χρονιά  σε μία έκθεση συνδυάζεται  το Ψάρεμα με το Σκάφος, και όλο τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τις δύο αυτές δραστηριότητες.

 • All day
  16/03/18

  Κορυφαίες δικηγορικές εταιρείες και γραφεία, με ειδίκευση στο τουριστικό και αεροπορικό δίκαιο θα συμμετέχουν στο TRAVEL LAW FORUM 2018, το οποίο θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού  και με την συνεργασία τουUniversity of Leiden και του Institute for Travel and Tourism in London.Το συνέδριο θα επικεντρωθεί σε νομικά θέματα που αφορούν στα δικαιώματα των καταναλωτών στην εποχή του “shared economy platforms”, αλλά και στις επιπτώσεις του Brexit στην τουριστική βιομηχανία.

1718
19202122232425
262728293031 

Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε το ενημερωτικό newsletter του TourMarket.grΜοιραστείτε το site μας…