Προέλευση της μπίρας

Αν και δεν έχει εξακριβωθεί πότε ανακαλύφθηκε η μπίρα στον κόσμο, τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα χρονολογούνται πριν από 6.000 χρόνια και αποδίδονται στους Σουμέριους, που κατά τύχη ανακάλυψαν τη διαδικασία της ζύμωσης. Στην αρχαία Ελλάδα, ο Ηρόδοτος και πολλοί άλλοι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρονταν σε συνταγές και μεθόδους παρασκευής του εν λόγω «οίνου από κριθάρι», όπως ονόμαζαν τον ζύθο στην Αίγυπτο. Η μπίρα άρχισε να παρασκευάζεται στην Ελλάδα βιομηχανικά την εποχή του Όθωνα, αφού είχε συνδεθεί με τον τρόπο ζωής του Βαυαρού Βασιλιά.

Οφέλη της μπίρας

Μπίρα: Τo ποτό με τα χίλια πρόσωπαΤα οφέλη της μπίρας για τον οργανισμό είναι πολλά, καθώς κάνει καλό στη λειτουργία της καρδιάς, μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και αυξάνει τη δημιουργικότητα. Επίσης, μειώνει τον κίνδυνο της πέτρας στα νεφρά, χαλαρώνει το νευρικό σύστημα, προλαμβάνει τον καταρράκτη, μειώνει την αρτηριακή πίεση και είναι άκρως θρεπτική εξαιτίας της βύνης που περιέχει. Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι περιέχει διαιτητικό πυρίτιο, το οποίο προστατεύει τα οστά και τους συνδετικούς ιστούς, βελτιώνει τις τιμές χοληστερόλης και δεν καταστρέφει την αδαμαντίνη των δοντιών, σε σχέση με το κρασί που είναι όξινο.

Πώς παρασκευάζεται

Αν και πολλές εταιρείες έχουν τα δικά τους μυστικά όσον αφορά τη διαδικασία της ζύμωσης, τα βασικά συστατικά από τα οποία παράγεται η μπίρα είναι νερό, κριθάρι, λυκίσκος και μαγιά, συστατικά που περιέχουν σημαντικές ποσότητες θρεπτικών στοιχείων, διαλυτών φυτικών ινών, μαγνησίου, καλίου, φώσφορου και βιταμινών Β και φολικού οξέως.

Πιο αναλυτικά, το νερό αποτελεί περίπου το 95% της σύνθεσης της μπίρας, και κατά συνέπεια επηρεάζει την ποιότητά της οπότε συγκεκριμένοι τύποι μπίρας δημιουργούνται επειδή η σύσταση του νερού διαφέρει ανά γεωγραφική περιοχή. Η βύνη κριθαριού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μπίρας είναι η πιο διαδεδομένη στη ζυθοποίηση, ενώ υπάρχει και η βύνη σιταριού που παράγει συγκεκριμένους τύπους μπίρας, (weiss), αλλά και άλλα δημητριακά.

Μπίρα: Τo ποτό με τα χίλια πρόσωπαΗ βύνη προσφέρει τα απαραίτητα ζυμώσιμα σάκχαρα για την παραγωγή αλκοόλ και ταυτόχρονα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη γεύση και το χρώμα, ενώ το τρίτο βασικό υλικό, ο λυκίσκος, χρησιμοποιείται στη ζυθοποίηση για να δώσει πικράδα, γεύση και άρωμα στην μπίρα. Ο λυκίσκος καλλιεργείται σε ψυχρά κλίματα και χρησιμοποιείται ως φυσικό συντηρητικό χάρη στις αντιβιοτικές του ιδιότητες.

Τέλος, η μαγιά είναι ο μικροοργανισμός που ευθύνεται για την αλκοολική ζύμωση της μπίρας, καθώς καταναλώνει τα σάκχαρα του γλεύκους και παράγει αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα, μετατρέποντας έτσι το γλεύκος σε μπίρα.

EZA

Μπίρα: Τo ποτό με τα χίλια πρόσωπαΗ εταιρεία ιδρύθηκε το 1988 ως θυγατρική γερμανικού ομίλου παραγωγής μπίρας και έναν χρόνο αργότερα απέκτησε το εργοστάσιο στην Αταλάντη, ενώ παράλληλα ανασυγκροτήθηκε και μετονομάστηκε σε Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης. Όραμά της είναι να αναδειχθεί σε δυναμική και καινοτόμο εταιρεία που θα παράγει αξίες, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και ευκαιρίες, θα διανέμει τα προϊόντα της παντού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στόχος της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης είναι να αποτελέσει τον ισχυρότερο πυλώνα στον εγχώριο κλάδο της μπίρας και των αναψυκτικών με ταυτόχρονη ανάπτυξη και στο εξωτερικό, με καινοτόμα προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης

Ολύμπου, Μαρούσι 15123 Τηλ.: 210 6898520 www.eza.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας