εμβόλιο, συνεδριακό, HAPCO, συνεδριακός

Εξαιρετικά δυσάρεστη είναι η εικόνα στον τομέα διοργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουνίου και συμμετείχαν 291 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συνεδριακό τουρισμό, μόλις το 21% πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει διοργάνωση συνεδρίων εντός του 2020. Στα τέλη Μαΐου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 38% πράγμα που δείχνει πόσο επιδεινωθεί η κατάσταση στον τομέα.  

Το 73% εκτιμά πως θα ξεκινήσουν να διοργανώνουν ξανά συνέδρια και εκδηλώσεις το 2021, ενώ υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό που αδυνατεί να προβλέψει σε ποιο χρόνο θα επανεκκινήσει ο κλάδος, υπό τον φόβο ενός δεύτερου μεγάλου κύματος Covid-19. Από τις αρχές Ιουνίου και στην Ελλάδα και ο HAPCO εξέφραζε τον έντονο προβληματισμό του για τον συνεδριακό τουρισμό. Όπως τονιζόταν στην ανακοίνωση του Συνδέσμου το μεγαλύτερο ποσοστό των διεθνών συνεδρίων αναβλήθηκε για το επόμενο έτος, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τα παραπάνω στοιχεία της έρευνας, ενώ ένα ποσοστό περίπου 20% ακυρώθηκε τελείως. Χάθηκε περίπου το 70% του ετήσιου κύκλου εργασιών συνεδρίων και προβλέπεται η κατάσταση να επανέλθει σε μία κανονικότητα μετά το 1° τρίμηνο του 2021, εκτός αν υπάρξει και δεύτερος γύρος εμφάνισης του covid-19 στη χώρα μας.

Το χειρότερο είναι πως η πανδημία «χτύπησε» τη χρονιά που η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Αθήνα σημείωνε θεαματική άνοδο ως συνεδριακός προορισμός σε ευρωπαϊκή, αλλά και διεθνή κατάταξη και που άρχιζε να ανεβαίνει θεαματικά ως διεθνής συνεδριακός προορισμός. Η Αθήνα κέρδισε την καλύτερη διάκριση που έχει πετύχει ποτέ στη διεθνή κατάταξη του  Συνεδριακού Τουρισμού για το 2019, ανεβαίνοντας στη 17η θέση, από την 24η στην οποία βρισκόταν το 2018.

H Θεσσαλονίκη κατατάσσεσαι πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην 39η θέση από την 53η στην οποία βρισκόταν το 2018 και σε παγκόσμιο επίπεδο στην 70η θέση. Όλα αυτά προτού έρθει η πανδημία και σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της. Η ίδια η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως τα events που εμπεριέχουν μεγάλες συναθροίσεις θα είναι τα τελευταία στα οποία θα δοθεί το «πράσινο φως». Να μην ξεχνάμε πως σε αυτά τα events εκτός από τα συνέδρια συμπεριλαμβάνονται και άλλες εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα οι συναυλίες, που επίσης δεν γνωρίζουμε πότε θα ξαναρχίσουν.  

O HAPCO έχει προτείνει πρωτόκολλα στο Υπουργείο Τουρισμού για τη λειτουργία των συνεδριακών χώρων και τη «ροή» των συνεδρίων, βασισμένα στη νέα πραγματικότητα. ο Σύνδεσμος τονίζει πως είναι πολύ σημαντικό αυτά να εφαρμοστούν, ώστε να ενεργοποιηθούν οι διοργανώσεις που είναι σε αναμονή, για το επόμενο εξάμηνο, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά την εθνική οικονομία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας