Έτοιμες σαλάτες. Η αφθονία των προσφερόμενων προϊόντων που περιέχουν έτοιμα κομμένα κι αρκετές φορές πλυμένα λαχανικά και φρούτα, έχουν πυροδοτήσει την άνοδο της βιομηχανίας έτοιμων σαλατών. Η ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς οφείλεται τόσο στη δημοτικότητα των σαλατών όσο και την ευκολία κατανάλωσης.

Της Χριστίνας Δραγγανά

Τα έσοδα της διεθνούς αγοράς έτοιμων συσκευασμένων σαλατών, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Grand View Research άγγιξε το 2020 τα 9 δις ευρώ κι αναμένεται άνοδος έως 8,2%, μέσα στην επόμενη επταετία. Η πανδημία του Covid-19 δεν οδήγησε τη βιομηχανία συσκευασμένων σαλατών σε ύφεση, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανά τη υφήλιο εξαιτίας της εργασίας από το σπίτι και την εξοικονόμηση χρόνου που αυτή συνεπάγεται, άρχισαν να μαγειρεύουν και να εντάσσουν τη μαγειρική στην καθημερινότητά τους. Με κλειστή την εστίαση, οι καταναλωτές ξεκίνησαν να παρασκευάζουν σπιτικά γεύματα, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση ζήτησης πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένων των συσκευασμένων λαχανικών. Αυτή η νέα τάση αναμένεται να συνεχίσει να δίνει δυναμικό παλμό στην εν λόγω αγορά. Τα τελευταία χρόνια, οι προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού έχουν σταδιακά στραφεί σε πιο υγιεινά τρόφιμα, φυτικής προέλευσης.

“Οι προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού έχουν σταδιακά στραφεί σε πιο υγιεινά τρόφιμα, φυτικής προέλευσης.”

Οι σαλάτες περιέχουν φυλλώδη λαχανικά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, μέταλλων, βιταμινών και πρωτεϊνών. Επιπλέον, οι σαλάτες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες A, K, C, σίδηρο, ασβέστιο και κάλιο. Εκτός της υψηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, οι σαλάτες είναι πιο εύπεπτες και βοηθούν στη βελτίωση του πεπτικού συστήματος, εν συγκρίσει με οποιαδήποτε επεξεργασμένο ή ενισχυμένο τρόφιμο. Η άνοδος της τάσης κατανάλωσης βιολογικών τροφίμων και ποτών αναμένεται να ανοίξει ένα πεδίο ευκαιριών για την αγορά, μέσα στα επόμενα χρόνια. Η στροφή προς τα βιολογικά προϊόντα αποδίδεται στην αυξανόμενη πληροφόρηση των καταναλωτών σχετικά με τις βλαβερές επιπτώσεις των λιπασμάτων, χημικών, πρόσθετων αλλά και της αύξησης του εισοδήματος σε αρκετές χώρες του κόσμου. Επίσης, η άνοδος των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και αυτοπροβολής έχουν οδηγήσει στη μεγαλύτερη ανάγκη ανάδειξης ενός γραμμωμένου, υγιούς σώματος. Το τελευταίο συνδέεται με το γεγονός πως η κατανάλωση πιο υγιεινών γευμάτων μπορεί να οδηγήσει πιο άμεσα στην απόκτηση καλύτερης φυσικής κατάστασης. Η ανάγκη για μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, ενισχυμένη με πρωτεΐνες με χαμηλές θερμίδες έχει αναδείξει τις σαλάτες ως τα πιο κατάλληλα γεύματα για την επίτευξη του στόχου. Έτσι, μέσα στα επόμενα χρόνια, η ζήτηση έτοιμων, συσκευασμένων σαλατών αναμένεται να έχει σταθερή ανάπτυξη.

Διαφορετικές διατροφικές συνήθειες

Οι χορτοφάγοι καταναλωτές αποτελούν μια πολύ μεγάλη μερίδα του αγοραστικού κοινού στη βιομηχανία έτοιμων σαλατών, για την ακρίβεια ανήλθαν σε ποσοστό 67,4% το 2020, ένας αριθμός που αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμη. Μακροπρόθεσμα, η άνοδος της δημοτικότητας των χορτοφαγικών και vegan τροφίμων, ιδιαιτέρως στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, θα ενισχύσει κι άλλο τη ζήτηση σε σαλάτες.
Όσον αφορά το κομμάτι της αγοράς το οποίο δεν είναι αμιγώς χορτοφαγικό, αναμένεται να αυξηθεί κατά 8,2% μεταξύ 2021 και 2028. Η ανάγκη για προϊόντα που προάγουν τη μυϊκή ενδυνάμωση έχει οδηγήσει στη ζήτηση σαλατών οι οποίες περιέχουν συστατικά ζωικής προέλευσης. Οι εταιρίες που προσφέρουν αυτά τα προϊόντα συνήθως τα προωθούν ως επιλογή πλήρους γεύματος για όλη τη διάρκεια της ημέρας, ιδανικά για το σημερινό έντονο τρόπο ζωής.

Το λευκό κρέας κοτόπουλου είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή ως υλικού στις μη χορτοφαγικές συσκευασμένες σαλάτες. Όσον αφορά τα πράσινα λαχανικά, το 63% των εσόδων της αγοράς έτοιμων σαλατών προέρχονται από αυτά. Φαίνεται πως έχουν αποκτήσει δημοφιλία, αφού μπορούν να καταναλωθούν ωμά, χωρίς καμία προσθήκη σαλτσών, dressing και συνοδευτικών. Οι καταναλωτές επιλέγουν τις ωμές πράσινες σαλάτες για να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων, ζάχαρης και λίπους.

Combo Salads

Τα λεγόμενα «combo salads», επίσης, αναμένεται να έχουν ανάπτυξη της τάξεως του 8,4% εντός επταετίας. Αυτό οφείλεται στα νοικοκυριά που απαρτίζονται από ένα άτομο. Συνήθως οι άνθρωποι που ζουν μόνοι δυσκολεύονται να ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, καθώς σπάνια μαγειρεύουν για τον εαυτό τους είτε δεν διαθέτουν επαρκή χρόνο για να μαγειρέψουν. Έτσι, αρκετοί από αυτούς έχουν στραφεί σε υγιεινές εναλλακτικές που δεν υπολείπονται γεύσης, όπως τα έτοιμα combo σαλάτας, τα οποία περιέχουν πλυμένα και κομμένα λαχανικά, συνοδευτικά (κρουτόν, αλλαντικά, τυρί, κρεατικά, θαλασσινά), dressings και σάλτσες, οπότε έχουν στο τραπέζι τους μια πλούσια σαλάτα, έτοιμη προς κατανάλωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας