Οι χαμηλότερες -μέχρι και 30% – 40%- τιμές στα ξενοδοχεία και τις υπηρεσίες πολυτελείας της γειτονικής Τουρκίας έχει ως αποτέλεσμα την κάμψη στα ελληνικά πεντάστερα. Ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος σκιαγραφεί την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης και προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης εργαζομένων σε μια συνέντευξη προς το ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 360 και το tour-market.gr.

  • Πως εξελίσσεται η τουριστική κίνηση και οι πληρότητες των ξενοδοχείων γενικότερα στην Ελλάδα;

Γρηγόρης Τάσιος: Το 2023 είναι μια κανονική χρονιά, με τα θετικά της και τα αρνητικά της. Η χρονιά ξεκίνησε με καλούς ρυθμούς τον Φλεβάρη και τον Μάρτη, έκανε μια κάμψη τον Μάιο σε κάποια νησιά και σε προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας και πλέον ξεδιπλώνεται η δυναμική της σεζόν. Από την εικόνα που έχουμε για τις κρατήσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου φαίνεται πως θα πιάσουμε τα μεγέθη του 2019, παρά το γεγονός πως είναι μια χρονιά ολικής επαναφοράς των ανταγωνιστών μας, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Ισπανία.

  • Υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανά περιοχές / προορισμούς; Ποιοι είναι ευνοημένοι και ποιοι λιγότερο; Γιατί;

Γρηγόρης Τάσιος: Η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει 30 με 40% χαμηλότερες τιμές, ιδίως στις πολυτελείς υπηρεσίες και γι’ αυτό βλέπουμε μια κάμψη στα ελληνικά «πεντάστερα».
Ένα δεύτερο σημείο που πρέπει να επισημανθεί είναι οι καιρικές συνθήκες στην αρχή της σεζόν με αποτέλεσμα οι προορισμοί της Βόρειας Ελλάδας να αρχίσουν να υποδέχονται με καθυστέρηση Βαλκάνιους επισκέπτες, μετά τις 15 Ιουνίου.
Και βέβαια, βλέπουμε μια υστέρηση της γερμανικής αγοράς όπως αποτυπώνεται στις προγραμματισμένες πτήσεις. Η γερμανική οικονομία είναι σε ύφεση και αυτό δημιουργεί στους πολίτες της ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και ανασφάλειας που αποτυπώνεται στην κάμψη που εμφανίζει.
Έχουν επανέλθει όμως η Πολωνία, η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες. Βλέπουμε επίσης το Ισραήλ να κινείται δυναμικά με απευθείας πτήσεις στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Ρόδο, στη Θεσσαλονίκη και για πρώτη φορά στα Γιάννενα. Κατά τα λοιπά, η Αθήνα κάνει μια καλή χρονιά με επισκέπτες από ΗΠΑ, Καναδά και κάποιες άλλες εθνικότητες. Η Θεσσαλονίκη κινείται σε σταθερούς ρυθμούς με πρωταγωνίστρια τη βαλκανική ενδοχώρα και ο οδικός τουρισμός δείχνει μια αξιόλογη κινητικότητα, με πρωταγωνιστές τους Ρουμάνους.

  • Πως έχουν διαμορφωθεί οι τιμές φέτος; Υπάρχουν πιέσεις για εκπτώσεις από τους
    tour operators;

Γρηγόρης Τάσιος: Κοιτάξτε είμαστε μέσα σε μια πληθωριστική καταιγίδα. Η υπέρογκη αύξηση του ενεργειακού κόστους, οι συνεχείς ανατιμήσεις στα προϊόντα, η αύξηση των επιτοκίων και του κόστους του χρήματος, η αύξηση του μισθολογικού κόστους προκειμένου μια επιχείρηση να προσελκύσει τους κατάλληλους τόσο ως προς τον αριθμό όσο και ως προς την εξειδίκευση, είναι πολύ λογικό να ωθούν και στην αύξηση των τιμών. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να υπήρξαν και υπερβολές. Πάντως όπου ακολουθήθηκε η σύσταση της ΠΟΞ για λογικές αυξήσεις 10-12% για το 2023, οι πληρότητες είναι καλές. Από και πέρα οι tour operators έχουν ζητήσει αυτοσυγκράτηση για τα συμβόλαια του 2024 και ασφαλώς για επέκταση των προσφορών ώστε τα πακέτα να είναι ανταγωνιστικά και λόγω των επιβαρύνσεων από το κόστος ενέργειας (αεροπορικά και ακτοπλοϊκά) και έναντι των ανταγωνιστών γειτόνων μας.

  • Πως εξελίσσεται το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού; Τι προτείνετε;

Γρηγόρης Τάσιος: Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως θα χρειαστούμε τουλάχιστον δύο χρόνια για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε σχέση με το προσωπικό. Πρακτικά λοιπόν θα πρέπει μεθοδικά και χωρίς γραφειοκρατία να γίνουν μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες για το 2024 για να καλύψουμε τις ανάγκες χαμηλής εξειδίκευσης (λάντζα, καθαριότητα, κήπους, κλπ). Θα πρέπει επίσης να επανέλθουμε στις προ μνημονίων προβλέψεις για πέντε μήνες στο ταμείο ανεργίας εφόσον ο υπάλληλος έχει εργαστεί από 150 μέρες και πάνω, ώστε να παραμείνει στη συγκεκριμένη αγορά και να μην αναζητήσει άλλες διεξόδους λόγω της εποχικότητας του επαγγέλματος.
Ένα τρίτο στοιχείο είναι οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης παλαιότερων και έμπειρων γενιών προσωπικού οι οποίοι δεν αναπληρώνονται. Γι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία η τουριστική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της, η εξειδίκευση και ένα ελκυστικό πακέτο συνδυαστικών απολαβών, μισθών και επιδομάτων, ώστε να μην είναι αντικίνητρο η εποχικότητα για τους νέους και τις νέες μας που αναζητούν ένα όσο το δυνατόν πιο σταθερό περιβάλλον σταδιοδρομίας. Πρέπει να το εγγυηθούμε και να τους φέρουμε κοντά μας. Με τη φρεσκάδα τους, την όρεξή τους, τη φαντασία τους και πάνω απ’ όλα με το χαμόγελό τους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας