Η Μεγάλη Παραίτηση: Έκανε την εμφάνισή της σαν όρος τον Μάιο του 2021 στην Αμερική
και αναφέρεται σε μαζικές παραιτήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας έως και σήμερα. Τι συμβαίνει σήμερα και πώς το διαχειρίζονται ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι;

Του Κωνσταντίνου Νάσιου

Από τη μεγάλη στη σιωπηλή παραίτηση

Σε έρευνα του World Economic Forum αναφέρεται ότι ένας στους πέντε εργαζόμενους σκόπευε να παραιτηθεί μέσα στη χρονιά που διανύσαμε. Η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ήταν πλέον το ζητούμενο αυτού του κινήματος. Αυτό φυσικά δεν άφησε ανεπηρέαστη την Ελλάδα και πρωτίστως τον κλάδο της εστίασης και της φιλοξενίας. Σημαντικός αριθμός επαγγελματιών του κλάδου αναζήτησε εργασία στο εξωτερικό και ακόμα μεγαλύτερος άλλαξε επαγγελματική δραστηριότητα, ώστε να εξασφαλίσει συνεχή εργασία και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Η εστίαση υπό παραίτηση

Με γνώμονα τα παραπάνω, η καλοκαιρινή σαιζόν 2022 δεν άργησε να ξεκινήσει με το σημαντικό κενό των πενήντα χιλιάδων θέσεων εργασίας στην εστίαση και στον τουρισμό. Η έλλειψη εστιάστηκε σε βασικές ειδικότητες, όπως σεφ, σερβιτόροι, μπάρμαν, ξενοδοχοϋπάλληλοι κ.ά. Πληθώρα μέσων ενημέρωσης κλήθηκαν να αναλύσουν το φαινόμενο της μεγάλης ζήτησης προσωπικού στη βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Κάθε οπτική γωνία αναλύθηκε, παρ’ όλα αυτά το αποτέλεσμα από την πλευρά των εργαζομένων ήταν κοινό. Εξοντωτικά ωράρια εργασίας, κακές συνθήκες διαμονής, χαμηλές αποδοχές, μη μόνιμη εργασία κ.ά. Από την πλευρά των ιδιοκτητών και επιχειρηματιών, αρκετές ήταν οι φιλότιμες προσπάθειες με καλύτερες συνθήκες στέγασης και καλύτερους μισθούς. Από την πλευρά του κράτους δεν άργησαν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, π.χ. η υποχρεωτική κλαδική σύμβαση στην εστίαση και στον τουρισμό με βελτιωμένο μισθολογικό πρόσημο. Το πρόβλημα όμως του φόρτου εργασίας δεν έδειξε να βελτιώνεται κατά κοινή ομολογία του εργατικού δυναμικού, που κλήθηκε να καλύψει κάθε κενό σε μια χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό. Πολλοί ήταν και οι επαγγελματίες που άλλαξαν πάνω από μία εργασία μέσα στη σαιζόν για τους παραπάνω λόγους. Κάπου εκεί όμως, συν τα προαναφερθέντα, εμφανίστηκε και ένας νέος όρος, η σιωπηλή παραίτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας