O καφές δεν είναι ένα τυχαίο ρόφημα, καθώς κρύβει πίσω του
πολλά χρόνια ιστορίας, διαφορετικές γεύσεις, μείγματα και ποικιλίες, που κάνουν το κάθε φλιτζάνι μοναδικό! Χρειάζονται γνώσεις, σωστή τεχνική και εξαιρετικά καλό προμηθευτή για να πετύχει ο επαγγελματίας της εστίασης το γευστικότερο και ποιοτικότερο αποτέλεσμα για τους πελάτες του.

Από τη Στέλλα Αυγουστάκη

καφέςΣυγκεκριμένα, θα πρέπει να είναι συνεχώς ενημερωμένος για τις τάσεις του καφέ διεθνώς και να μη θεωρεί απλό και υποδεέστερο το συγκεκριμένο ρόφημα έναντι των άλλων, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η εμπιστοσύνη των πελατών προς την επιχείρηση χρίζεται σταδιακά και μέσα από απλά πράγματα που κάνουν τη διαφορά. Χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε μέρα υπολογίζεται ότι καταναλώνονται πάνω από 500 εκατομμύρια φλιτζάνια καφέ. Άρα δεν μιλάμε για ένα απλό ρόφημα. Οι τάσεις στην προσφορά και κατανάλωση του καφέ στους χώρους της μαζικής εστίασης εστιάζονται στις προσδοκίες που έχουν οι καταναλωτές.

Πιο αναλυτικά, οι προσδοκίες των καταναλωτών για καλύτερη ποιότητα καφέ στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε καταστήματα microroasting, τα οποία βασίζονται στη φιλοσοφία του φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ. Διαφορετικής προέλευσης estate coffees από φάρμες που σέβονται τους κανόνες βιωσιμότητας, διαφορετικοί μέθοδοι παρασκευής, συνεχής εκπαίδευση και γνώση για το προϊόν συνθέτουν τις τάσεις της προσφοράς και κατανάλωσης του καφέ στον χώρο εστίασης.

Η ιστορία του καφέ

Ο καφές, δίχως αμφιβολία, αποτελεί το δημοφιλέστερο ρόφημα στον κόσμο και παρασκευάζεται σε διάφορες παραλλαγές, ενώ την πρώτη θέση παραγωγής του έχουν η Αφρική, η Νότια Ασία και η Νότια Αμερική. Η αναζωογονητική του δράση οφείλεται στην καφεΐνη, ένα αλκαλοειδές συστατικό που υπάρχει στους σπόρους των καρπών του. Προέρχεται από ένα μικρό αειθαλές δέντρο, με γυαλιστερά σκούρα πράσινα φύλλα και άσπρα άνθη που μοιάζουν έντονα με αυτά του γιασεμιού. Ο καρπός του καφέ έχει σχήμα οβάλ και σταδιακά, με την ωρίμανσή του, το χρώμα του μεταλλάσσεται από πράσινο σε ένα ιδιαίτερο κόκκινο ή κίτρινο, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, ενώ το μέγεθός του είναι περίπου όσο και ένα κεράσι, με κάθε καρπό του να περιέχει 2 κόκκους καφέ.

καφέςΥπάρχουν δύο βασικά είδη καφεόδεντρου ή καφέα, τα οποία παράγουν τις δύο ποικιλίες που στηρίζουν το παγκόσμιο εμπόριο του συγκεκριμένου προϊόντος: ο Arabica και ο Robusta. Ο Arabica θεωρείται μία από τις καλύτερες ποικιλίες και βρίσκεται σε υψόμετρο 600-2.100 μέτρων, ενώ η σύστασή του είναι τέτοια που μπορεί να δώσει καφέ ανώτερης ποιότητας. Ο Robusta, από την άλλη, χαρακτηρίζεται πιο ανθεκτικός και βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα υψόμετρα που φτάνουν μέχρι τα 600 μέτρα. Ο καρπός του είναι πιο μικρός από του Arabica, ενώ προτιμά το κλίμα της Ζώνης του Ισημερινού. Ανάμεσα στις πιο διαδεδομένες ποικιλίες Robusta συγκαταλέγονται ο Kouillou, ο Canillon και ο Niaouli.

καφέςΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ

Η εταιρεία ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ ξεκίνησε από ένα καφεκοπτείο της οδού Μουσούρων 45, στα Χανιά της Κρήτης, το 1973, και έκτοτε δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα, συνεργαζόμενη με σημαντικούς πελάτες από τον χώρο της καφεστίασης, των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, των σούπερ μάρκετ και της ναυτιλίας. Το 1998 δημιουργήθηκε στο Βιοτεχνικό πάρκο Χανίων το ιδιόκτητο εργοστάσιο παραγωγής και επεξεργασίας καφέ, συνολικής επιφάνειας 1.700 τ.μ., το οποίο διαθέτει υπερσύγχρονα μηχανήματα ψησίματος, άλεσης και τυποποίησης καφέ. Επιλέγοντας άριστη πρώτη ύλη ωμού καφέ, ο οποίος εισάγεται απευθείας με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές, δημιουργήθηκε το πρώτο φακελάκι ελληνικού «Παραδοσιακού καφέ Αρχοντάκη» σε συσκευασία των 100 gr., 200 gr. και 500 gr.

Από τότε και μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει προσθέσει στην γκάμα της και άλλα χαρμάνια ελληνικού καφέ, εκτός από τον παραδοσιακό, όπως τον «Χρυσό», τον «Διπλό», τον «Ελαφρύ» (ξανθό), τον «Χωρίς καφεΐνη» και τον «Βιολογικό», ενώ έχει επεκταθεί και στο ψήσιμο καφέ εσπρέσο, γαλλικού και γαλλικού αρωματικού με την ονομασία «Poem».
Παραδοσιακός. Ο παραδοσιακός καφές ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ είναι το πρωταρχικό χαρμάνι της εταιρείας Β. Αρχοντάκη από το 1973. Φτιαγμένος με το μεράκι της παράδοσης, φανερώνει τα αρωματικά του μυστικά από την πρώτη κιόλας γουλιά, ενώ το 2018 διακρίθηκε με το βραβείο ανώτερης γεύσης 2 αστεριών στον διεθνή διαγωνισμό που διοργανώνει ο ITQI.

καφέςPoem Espresso Arabica 100%

Χαρμάνι 100% Arabica, με ντελικάτο άρωμα, γεμάτο σώμα, έντονη επίγευση και χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη. O Espresso Poem καβουρδίζεται και συσκευάζεται υπό αυστηρούς ελέγχους σε υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας καφέ.

Kαφές φίλτρου Poem Classic

Κρύβοντας μέσα στο άριστα επεξεργασμένο χαρμάνι του την εμπειρία και τις πιο εξελιγμένες τεχνικές παρασκευής και συσκευασίας, ο καφές φίλτρου Poem Classic, φτιαγμένος από χαρμάνι 90% Arabica και 10% Robusta, δημιουργήθηκε για να αφυπνίζει με τον καλύτερο τρόπο τον κόσμο των αισθήσεων.

Poem ζάχαρη στικ

Ζάχαρη σε στικ με γρήγορη υδατοδιάλυση σε όλα τα ζεστά και κρύα ροφήματα.

Cup Espresso

O Espresso Cup αποτελεί έναν ποιοτικό specialty espresso σε 3 blends, Matteo, Dodo και Felice, που έχουν πάρει τα ονόματά τους από τα τρία νεότερα μέλη της οικογένειας Αρχοντάκη.

ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ
www.archontakis.com

καφέςLuigi

Η εταιρία ΧΑΣΚΟΣ – Caffe’ Luigi Ltd δραστηριοποιείται στον χώρο του καφέ, της σοκολάτας, των μπισκότων, της ζάχαρης και των σιροπιών από το 2000 και κύριο αντικείμενο εργασίας έχει την αποκλειστική εισαγωγή και διάθεση των προϊόντων CAFFE’ LUIGI dal 1901.
Έχοντας αποκτήσει σημαντικά εμπορικά σήματα και αποκλειστικές συνεργασίες με πολύ γνωστές εταιρείες του εξωτερικού, η εταιρία ΧΑΣΚΟΣ – Caffe’ Luigi Ltd στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες λειτουργίας:

  • την εμπορία του καφέ espresso – Caffe’ Luigi dal 1901 και των προϊόντων με το σήμα Luigi – μπισκότα, ζάχαρη
  • την παραγωγή και εμπορία των δικών μας προϊόντων: καφέ φίλτρου – Kronberg, ελληνικό – Μερακλής, στιγμιαίο – HAS CAFÉ
  • την οικογένεια των προϊόντων OSCAR’S «a family tradition»: σοκολάτες ρόφημα – Maya Classic Chocolate, Instant Cioccolata, ChocoBoom, λευκή σοκολάτα – ChocoBoom White, καφές και σοκολάτα – Freezino, Biscottino, σιρόπια με γεύσεις – Oscar’s Syrup και γρανίτες – Granissimo.

καφέςΟ καφές Μερακλής είναι καφές με πολυεπίπεδο άρωμα, γεμάτο σώμα, σύνθετη αλλά ισορροπημένη γεύση, πλούσιο καϊμάκι. Πρόκειται για ένα ιστορικό σήμα με εξαιρετικό χαρμάνι από 4 ποικιλίες καφέ, που αποκτήθηκε από την εταιρεία το 2005, ενώ το 2017 αποφασίστηκε να αναβαθμιστεί, διατηρώντας ωστόσο και εξελίσσοντας το εξαιρετικό χαρμάνι από 4 ποικιλίες καφέ. Επίσης, αναβαθμίστηκε η συσκευασία, ώστε να έχει όλα τα σύγχρονα χαρακτηριστικά που ζητάει ο σημερινός καταναλωτής, διατηρώντας όμως όλα τα ουσιώδη στοιχεία της παράδοσης και της κληρονομιάς της μάρκα

ΧΑΣΚΟΣ: Caffe’ Luigi Ltd
www.haskos.com & www.caffeluigi.it

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας