Οι αντιδράσεις των τουριστικών επιχειρήσεων

Φόρος στα καταλύματα και ρυθμίσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση

Η χωρίς διάλογο ανακοίνωση για αύξηση του φόρου διαμονής ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από όλους τους φορείς του τουρισμού και ειδικότερα των ξενοδόχων. Από την άλλη οι ρυθμίσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση αντιμετωπίστηκαν αρχικά θετικά – εκτός κάποιων εξαιρέσεων κυρίως σε ορεινές και μη ανεπτυγμένες περιοχές αλλά και μικρότερους προορισμούς. Στην καλύτερη περίπτωση οι φορείς χαιρετίζουν την προσπάθεια ρύθμισης της βραχυχρόνιας μίσθωσης, κάτι που αποτελεί αίτημα του κλάδου εδώ και χρόνια αναφέροντας παράλληλα ότι αναμένουν να δουν στην πράξη πόσο αποτελεσματικά θα λειτουργήσουν αυτά τα μέτρα. Πολλοί φορείς θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα, τονίζοντας ότι απαντούν (σε κάποιο βαθμό) ίσως στα προβλήματα μεγάλων πόλεων αλλά πως δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα στις περιοχές τους.

Οι φορείς αντιδρούν

Όπως προαναφέρθηκε έντονες ήταν οι αντιδράσεις των εκπροσώπων των ξενοδοχείων, από φορείς εθνικής και τοπικής εμβέλειας, οι οποίες συνεχίζονται. Ενδεικτικά και συνοπτικά θα αναφερθούμε σε κάποιες από αυτές μεταφέροντας το κλίμα και τον προβληματισμό που κυριαρχεί στην αγορά και αναμένοντας πιθανές απαντήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης που, προς το παρόν, δεν έχουν ανακοινωθεί.

ΞΕΕ: Θα εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα
«Τα αποτελέσματα της ρύθμισης αυτής στον ανταγωνισμό αλλά και στα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων απομένει να εκτιμηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, όπως άλλωστε και οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος από την ανακοίνωση της αύξησης του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία. Στην κατεύθυνση αυτή, το ΞΕΕ με τη ιδιότητα του θεσμικού συμβούλου της Πολιτείας, θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί τις εξελίξεις στην αγορά της φιλοξενίας, παραμένοντας σε διαρκή διάλογο με την κυβέρνηση.»
Αυτά σημείωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός, λίγο μετά την ανακοίνωση των μέτρων. Ο ίδιος αναφέρθηκε κυρίως στις επιπτώσεις των ρυθμίσεων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

ΠΟΞ: Το τέλος ανθεκτικότητας να μην επιβαρύνει τα ξενοδοχεία
Σε πρόσφατη σχετική ανακοίνωση που υπογράφει ο νέος Πρόεδρος της ΠΟΞ, Γιάννης Χατζής, αναφέρονται μεταξύ άλλων: «Το “τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση” εξυπηρετεί έναν σκοπό που είναι κοινός και ως εκ τούτου κοινή θα πρέπει να είναι και η προσπάθεια επίτευξής του. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια μέσω των περίπου 136 εκ. ευρώ που εισπράττονται ετησίως από τον υφιστάμενο φόρο διαμονής. Εδώ όμως θα πρέπει να εξαντλείται και η υποχρέωση του κλάδου. Το υπόλοιπο προϋπολογισθέν ποσό θα μπορούσε να προκύψει επιβάλλοντας ένα αντίστοιχο τέλος στις περίπου 28,6 εκ. διανυκτερεύσεις, που πραγματοποιούνται ετησίως στη βραχυχρόνια μίσθωση. Θα ήταν επίσης χρήσιμο εκτός από τη μονομερή επιβάρυνση της τουριστικής δραστηριότητας να εξεταστεί και η συμμετοχή τομέων της οικονομίας που, σε αντίθεση με τον ξενοδοχειακό κλάδο, έχουν σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αναφορικά δε με τις σχετικές ρυθμίσεις που παρουσιάστηκαν για τη βραχυχρόνια μίσθωση κρίνουμε ότι δυστυχώς έχουν ξεπεραστεί από τις διεθνείς εξελίξεις. Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα και με τη στεγαστική κρίση να έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει χρονικός ή ακόμα και γεωγραφικός περιορισμός, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, όπως συμβαίνει και σε άλλες τουριστικές περιοχές της Ευρώπης. Σε αυτό, αποφασιστικό ρόλο θα πρέπει να αναλάβουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναμένουμε πως ζητήματα που μας αφορούν θα συζητούνται εμπρόθεσμα και σε καμία περίπτωση δεν θα αποφασίζονται ερήμην μας και εν τέλει εις βάρος του επιδιωκόμενου αποτελέσματος. Αναμένουμε, λοιπόν, με τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου, να πραγματοποιηθεί, έστω με καθυστέρηση, ουσιαστική διαβούλευση για τα δύο αυτά θέματα, που είναι μείζονος σημασίας για τον ξενοδοχειακό κλάδο και κατ’ επέκταση συνολικά για την εθνική οικονομία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας