Νέος πατριωτισμός ante portas! «Διάφανη» λειτουργία

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά στοιχεία που διακρίνουν τη λειτουργία του σωματείου είναι η ευφυΐα, ενώ το modus operandi του είναι αρκούντως εντυπωσιακό και δη σε ό,τι αφορά τους πολιτιστικούς χώρους.

«Την ίδια στιγμή επιθυμούμε να προβάλουμε την ομορφιά, την πρωτοτυπία, τις αξίες, τη γνώση, τη σοφία, την αισθητική, την αρμονία των αρχαίων θεάτρων με όλους τους τρόπους: Από τη διοργάνωση εκδηλώσεων και εν γένει καμπάνιας για κάθε θέατρο, την “υιοθεσία” μνημείων και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών –“κουμπαράδων” για κάθε αρχαίο χώρο θέασης και ακρόασης, μέχρι την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Πιστεύουμε και κατευθύνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να πείσουμε τις οικονομικές δυνάμεις της χώρας να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια ως χορηγοί. Ήδη, μάλιστα, στο πλευρό μας έχουν στρατευτεί κορυφαίοι “παίκτες” της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής, συμβάλλοντας καθοριστικά στην υλοποίηση των οραμάτων μας.

Θα πρέπει να υπογραμμίσω πως αποτελούμε ένα σωματείο πρότυπο ως προς τη λειτουργία του, τη διαφάνεια της οικονομικής του διαχείρισης, την αποτελεσματικότητα των ενεργειών του και την επίτευξη των στόχων του. Επιδίωξή μας δεν είναι να βρούμε, ή απλώς να πείσουμε, αλλά να εμπνεύσουμε τους μεγάλους χορηγούς, να βοηθήσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες, να κινητοποιήσουμε το Υπουργείο Πολιτισμού, να συμπαρασύρουμε στο έργο μας όλο και περισσότερους συμπολίτες μας. Δίχως αμφιβολία, το Διάζωμα εκφράζει έναν νέο τρόπο σκέψης, αντιμετώπισης και διαχείρισης πραγμάτων που αφορούν όλους μας.

Ένα σωματείο που κινητοποιεί πολίτες και Πολιτεία. Ξέρετε, πιστεύουμε ακράδαντα πως έχει φτάσει η στιγμή κατά την οποία ένας νέος πατριωτισμός πρέπει να λάβει σάρκα και οστά! Πρόκειται, ουσιαστικά, για τη συνεργασία του Ιδιωτικού με τον Δημόσιο τομέα. Την πρόσκληση δηλαδή συμμετοχής της επιχειρηματικότητας στην αναγέννηση και στο ευρύτερο “ζωντάνεμα” των υποδομών, των μνημείων, των δικτύων του τουρισμού και της επικοινωνίας. Την ίδια στιγμή αφορά την εφαρμογή νέων όρων για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, στη βιωσιμότητα, στην αειφορία και στη συνέργεια».

Ο πολιτισμός πρέπει να αποτελέσει θεμέλιο λίθο για το τουριστικό μας προϊόν

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) πραγματοποίησε μια συνάντηση εργασίας, η οποία είχε ως θέμα τη σύνδεση του τουρισμού και του πολιτισμού. Όπως σημειώθηκε εκ μέρους του ΣΕΤΕ, αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στο νέο κύκλο θεματικών συναντήσεων που εγκαινίασε ο Σύνδεσμος με στόχο την ανάδειξη σημαντικών ζητημάτων που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού. Σε αυτήν, συμμετείχε και ο κ. Σταύρος Μπένος. Ποια είναι η αίσθησή του;

«Πράγματι, έλαβα μέρος στο πάνελ της συζήτησης αναφερόμενος στην αναγκαιότητα για την αλλαγή της νοοτροπίας που επικρατεί σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης των μνημείων της χώρας μας. Είχα, επίσης την ευκαιρία να μιλήσω εκτενώς για το Καινοτόμο Πρόγραμμα “Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου”, το οποίο και θα υλοποιήσει η Περιφέρεια της Ηπείρου, που συνιστά πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Ηπείρου 2014 – 2020 και υλοποιείται με χρηματοδότηση συνολικού ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ. Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η σύνδεση των μνημείων της Ηπείρου με την τοπική κοινωνία, την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Επιπροσθέτως, ανέπτυξα τα τέσσερα βήματα που απαιτούνται για την οικοδόμηση του Προγράμματος και τα οποία είναι: οι υποδομές, το marketing, η σύνδεση με την επιχειρηματικότητα και η κατάλληλη όσο και χρηστή διακυβέρνηση. Σχετικά με τη συνολικότερη συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε ο ΣΕΤΕ, με μεγάλη χαρά άκουσα τον κ. Ρέτσο να υπογραμμίζει την ανάγκη της υλοποίησης ενός αποφασιστικού σχεδίου το οποίο θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την ουσιαστική διασύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό.

Ειδικά σήμερα, στις αρκούντως απαιτητικές οικονομικές συνθήκες που διαβιούμε, αλλά και με την έντονη δυναμική που έχει αναπτύξει ο τουρισμός ως “βαριά βιομηχανία” της χώρας μας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος, ο ελληνικός τουρισμός μπορεί και πρέπει να αναδείξει τη χώρα μας ως πρότυπο, ως παράδειγμα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, βασισμένης στα μοναδικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Αυτά δεν είναι άλλα από τον φυσικό της πλούτο, την πολιτιστική μας κληρονομιά, την ποιότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων της χώρας, καθώς επίσης και την αυθεντική έννοια της φιλοξενίας που προσφέρει σε κάθε επισκέπτη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας