«Άνοιγμα» προς το εξωτερικό – Επαφές στις Βρυξέλλες

Πριν από μερικούς μήνες, αντιπροσωπεία του σωματείου βρέθηκε στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στην Ευρωβουλή προκειμένου να παρουσιάσει και να προβάλει το έργο του, αλλά και να γνωστοποιήσει την πρόταση να αξιοποιηθεί το 2018, ως Έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μάλιστα, με βάση τη φιλοσοφία των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ (2014-2020), ένας από τους κυρίαρχους στρατηγικούς άξονες που τίθενται πλέον είναι η σύνδεση των μνημείων με τις πραγματικές υποδομές, την τοπική κοινωνία, την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Για τον λόγο αυτό τρία νέα εργαλεία εξυπηρετούν τον παραπάνω στόχο. Πρόκειται για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) που αφορά τις πρωτοβουλίες σε επίπεδο Περιφέρειας, τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) για μεγάλους δήμους, καθώς επίσης και την Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠ-ΤΟΚ) για μικρότερες κοινότητες.

Όπως μάλιστα υπογραμμίζει ο κ. Μπένος: «Από την πλευρά μας, επιχειρούμε να σχεδιάσουμε ολιστικά Προγράμματα Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Διαδρομών, τα οποία σταδιακά θα επεκτείνονται σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες της Ελλάδας. Τα προγράμματα διαδρομών και πάρκων προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, με τίτλο “Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις για τον πολιτισμό”. Οπότε, θεωρήσαμε σκόπιμο να αναδείξουμε την ολοκληρωμένη πρόταση του σωματείου μας σε μια σειρά από θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτισμού και της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Ανάπτυξης. Θεωρούμε πως οι προτάσεις μας έτυχαν ευρύτερης αποδοχής και είμαι σίγουρος πως σύντομα θα έχουμε νεότερες και θετικές εξελίξεις».

Έντονο ενδιαφέρον από τις περιφέρειες

Eπίτιμο βραβείο έλαβε ο Σταύρος Μπένος, πρώην Υπουργός Εσωτερικων και πρώην Δήμαρχος Καλαμάτας για την υλοποίηση των ΚΕΠ.

Το σίγουρο πάντως είναι, πως οι προτάσεις του σωματείο έχουν βρει πρόσφορο έδαφος σε μια σειρά από περιφέρειες της χώρας μας. Αυτό εξάλλου αποδεικνύεται στην πράξη από αρκετά μνημόνια που έχει υπογράψει τελευταία η Ελλάδα με περιφέρειες προκειμένου να υποστηρίξει δράσεις και Αναπτυξιακά Προγράμματα Πολιτιστικών Διαδρομών.

«Προ ημερών για παράδειγμα, το Διάζωμα υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για την υποστήριξη δράσεων του Αναπτυξιακού Προγράμματος Πολιτιστικής διαδρομής “Τα Μονοπάτια της Ιστορίας – Διαδρομές Φύσης και Πολιτισμού”.
Επίσης το σωματείο σύνηψε σύμβαση για την ανάθεση του έργου με τίτλο: “Εκπόνηση master plan της πολιτιστικής διαδρομής Σαντορίνης”.

Η παραπάνω μελέτη εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος “Πολιτιστική Διαδρομή στη Θήρα” που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα το Διάζωμα σε συνεργασία με τον εκεί δήμο. Στόχος αυτού του επώνυμου τουριστικού προϊόντος είναι να διαφοροποιήσει τα δεδομένα του νησιού, χρονικά (επέκταση της υπάρχουσας τουριστικής σεζόν σε 12μηνο), θεματικά και χωρικά (διεύρυνση του φάσματος και των σημείων ενδιαφέροντος του νησιού).

Στρατηγικός στόχος του σωματείου είναι να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα τουριστικών προορισμών με παρεμβάσεις σε σημαντικούς πόρους πολιτιστικής κληρονομιάς, σε αστικά κέντρα και σε πόλους τουριστικής ανάπτυξης. Να διαμορφωθεί ένα τουριστικό δίκτυο, συνοδευόμενο από τις αναγκαίες παρεμβάσεις προσβασιμότητας, βελτίωσης χωρικού σχεδιασμού και, κυρίως, ολοκλήρωσης της αλυσίδας αξίας του τομέα τουρισμός – πολιτισμός.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το εύρος των δυνατοτήτων μας είναι ιδιαίτερα μεγάλο, οι ανάγκες είναι διαρκείς, το ενδιαφέρον εκ μέρους των τοπικών κοινωνιών αναδυόμενο όσο και εντεινόμενο, ενώ και η ευκαιρία να αναδείξουμε πολλαπλά τον πνευματικό μας πλούτο, μοναδική!».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας