ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: «Σεισμός» στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας

Thomas CookΣημαντική πρόκληση συνιστά και για την τουριστική αγορά της Βουλγαρίας η χρεοκοπία της Thomas Cook. Δεκάδες είναι τα ξενοδοχεία της Μαύρης Θάλασσας που βρίσκονται απέναντι σε απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ο βρετανικός tour operator τροφοδοτούσε τα ξενοδοχεία της χώρας με 350.000 – 450.000 τουρίστες ετησίως, καλύπτοντας περίπου το 10% της διαθεσιμότητας στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται για προορισμό που γνωρίζει άνθηση τα τελευταία χρόνια, χάρη στις ανταγωνιστικές τιμές και στην ποικιλία δραστηριοτήτων που προσφέρονται για τους ταξιδιώτες.

Παράγοντες της τοπικής τουριστικής αγοράς εκτιμούν ότι οι ζημιές θα ανέλθουν περίπου στα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπολογίζουν ότι οι οφειλές της Thomas Cook σε περισσότερα από 50 ξενοδοχεία της Βουλγαρίας ανέρχονται στα 36 εκατομμύρια ευρώ. Προβληματισμό προκαλεί και εκεί το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν προτίθεται να καλύψει, παρά μόνο τα τουριστικά πακέτα που ήταν σε εξέλιξη τη στιγμή της χρεοκοπίας κι όχι προηγούμενες οφειλές της εταιρείας.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Ακύρωση χιλιάδων κρατήσεων για το 2020!

Η Blue Sky Group είναι ο τοπικός tour operator που λειτουργούσε στην Αίγυπτο σε συνεργασία με την Thomas Cook. Οι οφειλές της εταιρείας, σύμφωνα με τη διοίκηση της Blue Sky Group, ανέρχονται στα 7,7 εκατομμύρια δολάρια. Περισσότερες από 25.000 κρατήσεις που είχαν γίνει μέχρι και τον Απρίλιο του 2020 ακυρώθηκαν, ενώ στο σύνολο αναμενόταν να επισκεφθούν την Αίγυπτο πάνω από 100.000 τουρίστες, μέσω της Thomas Cook. Να σημειωθεί ότι ο βρετανικός tour operator είχε ανακοινώσει, μόλις την περασμένη χρόνια, ότι τα τουριστικά πακέτα για την Αίγυπτο, είχαν αύξηση 40%.

Ορατός ο κίνδυνος για απώλειες έως και 2,5 δις ευρώ στην ελληνική οικονομία το 2020, αν δεν παρθούν μέτρα

ΤΥΝΗΣΙΑ: Δεύτερο πλήγμα μέσα σε λίγα χρόνια

Το 2015 ο τουρισμός της Τυνησίας δέχτηκε συντριπτικό πλήγμα, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που κόστισαν την ζωή 41 Βρετανών τουριστών. Για δύο χρόνια, έως το 2017, η βρετανική κυβέρνηση συνιστούσε στους Βρετανούς να μην επισκέπτονται τη χώρα. Κι άλλες χώρες είχαν βγάλει επίσης αποτρεπτικές ταξιδιωτικές οδηγίες. Από το 2017 υπήρξε άρση των οδηγιών από τις ευρωπαϊκές χώρες κι ο τουρισμός άρχισε πάλι σταδιακά να ανακάμπτει στη χώρα, με την Thomas Cook να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Μάλιστα, ήταν ο πρώτος tour operator που ξεκίνησε να πουλάει ταξιδιωτικά πακέτα για την Τυνησία, μετά την άρση των ταξιδιωτικών οδηγιών.

Την περασμένη χρονιά επισκέφθηκαν την Τυνησία, μέσω της Thomas Cook, περίπου 220.000 τουρίστες από χώρες της Ευρώπης, οι μισοί προερχόμενοι από τη Βρετανία. Σε ποσοστό, ο βρετανικός tour operator κατείχε το 8% του τουρισμού στη χώρα και με αυξητική τάση.
Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η ανακοίνωση της πτώχευσης να φέρει μαύρα σύννεφα στον τουριστικό τομέα της Τυνησίας, προκαλώντας σε κάποιες περιπτώσεις κι υπερβολικές αντιδράσεις, όπως τουρίστες που βρέθηκαν να κρατούνται «όμηροι» μέσα σε ένα ξενοδοχείο. Τη στιγμή της χρεοκοπίας υπήρχαν περίπου 4.500 Βρετανοί στην Τυνησία, μέσω της Thomas Cook. Στιγμές έντασης καταγράφηκαν στα αεροδρόμια της χώρας κατά τη διαδικασία επαναπατρισμού.

Thomas Cook

Το Υπουργείο Τουρισμού της Τυνησίας, σε συνεννόηση με τις βρετανικές Αρχές, επιχείρησε να βρει λύση για τις οφειλές του βρετανικού tour operator προς τις επιχειρήσεις της χώρας. Υπήρξε συμφωνία, αλλά μόνο για όποιες οφειλές θα προέκυπταν μετά τη χρεοκοπία στις 23 Σεπτεμβρίου. Συνολικά, όμως, υπολογίζεται ότι η Thomas Cook οφείλει σε 40 ξενοδοχεία της Τυνησίας τουλάχιστον 60 εκατομμύρια ευρώ, μόνο για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ποσό που μάλλον θα μείνει ανείσπραχτο, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις που προσπαθούσαν να ανακάμψουν.

Σύμφωνα με τοπικούς τουριστικούς παράγοντες, αρκετά ξενοδοχεία θα δυσκολευτούν να μείνουν ανοιχτά, αν δεν υπάρξει κάποια βοήθεια από την κυβέρνηση. Ένα επιπλέον πρόβλημα για τη χώρα είναι ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ που θα επέτρεπε στις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους να βάλουν πτήσεις για την Τυνησία. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε σε τουρίστες να κλείνουν εισιτήρια και να κάνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία μόνοι τους, χωρίς κάποιον ενδιάμεσο. Δεν έχει γίνει, πάντως, κάποια κίνηση για το ζήτημα ούτε από την κυβέρνηση της Τυνησίας ούτε και από την ΕΕ.

ΜΑΡΟΚΟ: Στα 20 εκατ. δολάρια ο λογαριασμός

Thomas CookΗ κατάρρευση της Thomas Cook άφησε απλήρωτους λογαριασμούς στα ξενοδοχεία του Μαρόκου, που ανέρχονται γύρω στα 20 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την τουριστική ομοσπονδία της χώρας. Η Thomas Cook πραγματοποιούσε δύο πτήσεις την εβδομάδα από το Μάντσεστερ στο Μαρακές κι είχε συνεργασία με περίπου 50 ξενοδοχεία στη χώρα. Η πτώχευση της εταιρείας αναμένεται να έχει σημαντική επίπτωση όχι μόνο στον τουριστικό τομέα, αλλά γενικότερα στην οικονομία του Μαρόκου. Ο τουρισμός το 2018 απέφερε στη χώρα περίπου 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια κι αποτελεί τομέα «κλειδί» για τα εισοδήματά της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας