ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

Οι νέοι μάγειρες, όπως συμβαίνει και σε κάθε επάγγελμα, έχουν διαφορετικές προσλαμβάνουσες και συνεπώς διαφορετική κουλτούρα. Οι ίδιοι προσπαθούν να αποτυπώσουν τα χαρακτηριστικά που διαθέτουν και να εξηγήσουν τις διαφορές με τις άλλες μαγειρικές γενιές.

“Οι νέοι μάγειρες, όπως συμβαίνει και σε κάθε επάγγελμα, έχουν διαφορετικές προσλαμβάνουσες και συνεπώς διαφορετική κουλτούρα.”

Μανόλης Στήθος: «Πλέον υπάρχει μεγαλύτερη γνώση και περισσότερη πληροφορία απ’ ό,τι στο παρελθόν και πιο εύκολη πρόσβαση στο εξωτερικό και σε μεγάλες κουζίνες με σπουδαίους σεφ. Όλα αυτά έχουν έρθει και στην Ελλάδα. Καθένας έχει το δικό του προσωπικό στυλ και όραμα για τη γαστρονομία, που σε συνδυασμό με τέτοιες εμπειρίες, θεωρώ πως στο κοντινό μέλλον θα καταφέρουμε να κάνουμε την Ελλάδα πιο γνωστή για τη γαστρονομία της και θα την καθιερώσουμε στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη».

Ερασμία Μπαλάσκα: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο προφίλ που ορίζει τη νέα γενιά. Καθένας μας με τη δική του προσωπικότητα, χαρακτήρα, προσωπική δουλειά, για κάποιους με περισσότερο κόπο για άλλους πιο εύκολα, με την αγάπη για αυτό που κάνει και με αλλά τέτοια προσωπικά χαρακτηριστικά δίνει τη δική του ξεχωριστή σφραγίδα. Αποτέλεσμα, να δημιουργούνται πολλά διαφορετικά προφίλ».

Κυριακή Φωτοπούλου: «Νέοι, ταλαντούχοι μάγειρες που μπορούν να βγουν μπροστά και να στηρίξουν μια κουζίνα, δίνοντας έμφαση στα τοπικά προϊόντα, όπως και να εξελίξουν την πρώτη ύλη, δημιουργώντας απλά και νόστιμα πιάτα είναι τα βασικά στοιχεία του προφίλ της νέας μαγειρικής γενιάς».

Γρηγόρης Κίκης: «Όπως κάθε νέα γενιά έτσι και αυτή που ασχολείται με τη μαγειρική προσπαθεί να κάνει τη δική της επανάσταση στον χώρο. Οι νέοι μάγειρες αποζητούν με πάθος την καταξίωση. Βλέπεις τη δίψα που έχουν να δημιουργήσουν, να εκφράσουν με τα πιάτα τους την αισθητική τους, τη φιλοσοφία τους. Νομίζω ότι η πλειονότητα -θέλω να ελπίζω- εργάζεται σκληρά και είναι μια γενιά ανθρώπων που έχουν βιώσει δυσκολίες. Ουσιαστικά, μεγάλωσαν μέσα στην κρίση, σε ένα περιβάλλον ανασφάλειας, και πολλά παιδιά έχουν μάθει να εργάζονται και να διεκδικούν σκληρά τη θέση τους στον χώρο. Έχουν νέες ιδέες, φαντασία, βλέπουν τα πράγματα με μια πιο φρέσκια ματιά. Βέβαια, υπάρχουν και άνθρωποι που ψάχνουν την εύκολη λύση. Προτιμούν να πάνε σε ένα ριάλιτι μαγειρικής από το να εργαστούν σκληρά σε μια κουζίνα και να μάθουν σωστά τη δουλειά. Δυστυχώς ή ευτυχώς, για να φτάσεις σε ένα καλό επαγγελματικό επίπεδο, πρέπει να δουλέψεις αμέτρητες ώρες, να αφιερωθείς, δε γίνεται αλλιώς. Η πραγματικότητα του μάγειρα είναι να μπαίνει στις κουζίνες και να δουλεύει σκληρά. Αλλά θεωρώ ότι το να ψάχνεις την εύκολη λύση δεν έχει να κάνει με τη γενιά, με την ηλικία, αλλά με τον άνθρωπο. Είναι πιο πολύ θέμα χαρακτήρα. Οι δυσκολίες υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν στη ζωή. Θεωρώ ότι η νέα γενιά έχει να δώσει πολλά. Το ψάχνει αρκετά, ταξιδεύει, δεν εφησυχάζει και έχει και το πλεονέκτημα ότι είναι νέα γενιά. Όπως και να το κάνουμε, ο νέος άνθρωπος έχει αυτή τη σπίθα στο βλέμμα. Θέλει να δημιουργήσει, να αλλάξει τον κόσμο και αυτό από μόνο του είναι μεγάλο πλεονέκτημα».

Δημήτρης Κότσαλης: «Η νέα μαγειρική γενιά χαρακτηρίζεται από την ανάγκη για εξερεύνηση και πειραματισμό. Είναι μια γενιά δημιουργική, με μεγαλύτερη κατανόηση και σεβασμό προς την εποχικότητα. Στρέφεται στην αναζήτηση πρώτων υλών από το εξωτερικό και αποζητά την επικοινωνία με επαγγελματίες που βρίσκονται εκτός των ελληνικών συνόρων, ώστε να κατανοήσει σε βάθος την κουλτούρα τους και τον τρόπο που διαχειρίζονται εκείνοι τα υλικά».

Στέφανος Ρίζος: «Η νέα μαγειρική γενιά είναι πιο ελεύθερη και ακομπλεξάριστη. Έχει βγάλει από πάνω της τη συνταγοθηρία των παλαιότερων γενιών. Δεν την ενδιαφέρει να είναι ρομαντική, αλλά να έχει ουσία και νόημα στις δημιουργίες της. Μεγάλο ρόλο έχει παίξει το γεγονός ότι η πληροφορία στις μέρες μας είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη και άπειρη, ανοίγοντας έτσι πολλαπλούς ορίζοντες για το πώς βλέπουν το μέλλον της δουλειάς οι νέοι μάγειρες, προσθέτοντας νέα στοιχεία στη σύγχρονη γαστρονομία, όπως είναι η βιωσιμότητα αλλά και η μελέτη των διατροφικών συνηθειών vegan και vegetarian καταναλωτών, προσφέροντας παραπάνω επιλογές στα μενού τους».

Αντώνης Σελέκος: «Ανήσυχοι, εξερευνητές πρώτων υλών, συνδυασμών και γεύσεων. Οι νέοι του χώρου πειραματίζονται συνδυάζοντας την παράδοση με το παρόν, κοιτάζοντας το μέλλον».

Χάρης Ζευγούλης: «Η νέα γενιά μαγείρων έχει κάνει μεγάλα βήματα στη γαστρονομία. Έχει συμβάλει στην προβολή σε παγκόσμιο επίπεδο, ανεβάζοντας τον πήχη του ανταγωνισμού επίσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αλήθεια είναι πως η αυξημένη προβολή του επαγγέλματος έχει ωθήσει στο να έχουν και οι νέοι chefs καλή και σφαιρική άποψη του χώρου».
Αλέξανδρος Συνγκιρίδης: «Είμαστε πιο προσιτοί, πιο άμεσοι, πιο αληθινοί! Σε πόσους από εμάς, μέσω των socials, έχει συμβεί να ερωτηθούμε για μια συνταγή ή έναν τρόπο μαγειρέματος; Αυτό παλιότερα δεν μπορούσε να γίνει! Είχαμε τα βιβλία, μην παρεξηγηθώ τα θεωρώ πολύ ρομαντικά και είμαι γεμάτος με αναμνήσεις από αυτά, αλλά αν είχες μια απορία για τη συνταγή ή για τα υλικά, δεν μπορούσες να βγάλεις άκρη. Ενώ τώρα ο συνδυασμός του βιβλίου με το Chat είναι μια υπέροχη επικοινωνία δημιουργού και εκτελεστή».

Μιχάλης Χατζηκαλημέρης: «Η νέα γενιά έχει επενδύσει στην ποιότητα αλλά και στην εύρεση καινοτόμων ιδεών. Έχει καταφέρει να συνδέσει την παράδοση με την τεχνογνωσία, τα παραδοσιακά προϊόντα με νέες τεχνικές. Η νέα γενιά χρησιμοποίησε πρώτες ύλες που για καιρό ήταν ξεχασμένες και τις ανέδειξε σε πιάτα υψηλού γαστρονομικού επιπέδου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας