Η διεθνοποίηση «κλειδί» για το αύριο της εκθεσιακής αγοράς! Άμεση προτεραιότητα
η ανάπτυξη μιας κεντρικά οργανωμένης εκθεσιακής πολιτικής

Νίκος ΧουδαλάκηςΤην αναγκαιότητα να αναζητήσει ο εκθεσιακός κόσμος την οδό της διεθνοποίησής του, μέσω της ευρύτερης εξωστρέφειάς του αλλά και της σύναψης σχετικών συμφωνιών συνεργασίας με ηγέτιδες εταιρείες του κλάδου στο εξωτερικό τονίζει σε συνέντευξή του στην «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ» ο κ. Νίκος Χουδαλάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Forum A.E., διοργανώτριας εταιρείας πλήθους εμπορικών εκθέσεων στους τομείς του τουρισμού και της φιλοξενίας, της εστίασης, του καφέ, των επώνυμων ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων, των βιολογικών προϊόντων, καθώς επίσης και της τεχνολογίας των τροφίμων. Παράλληλα, ο κ. Χουδαλάκης στηλιτεύει την απουσία μιας οργανωμένης πολιτικής αναφορικά με την εκθεσιακή αγορά, σημειώνοντας πως η χώρα μας χάνει ευκαιρίες περαιτέρω συνεργειών, εξαιτίας αυτής της «παράβλεψης», αποκλείοντας ουσιαστικά ένα ικανοποιητικό ρεύμα εισερχόμενων επισκεπτών κι εν τέλει αδιαφορώντας για πολύτιμα πρόσθετα έσοδα!

Έχοντας συμπληρώσει τρεις δεκαετίες ενεργούς παρουσίας στα εκθεσιακά δρώμενα της χώρας μας με ξεχωριστή επιτυχία, ο κ. Νίκος Χουδαλάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Forum, αποτελεί ένα πολύτιμο asset για τον κλάδο, καθώς η μακρά του εμπειρία στη διοργάνωση επαγγελματικών εκθεσιακών γεγονότων του επιτρέπει να έχει αποκρυσταλλώσει μια ολοκληρωμένη και σφαιρική εικόνα για τον χώρο. Μάλιστα, ως άλλος «Νέστορας» –ξέρετε, ο μυθικός ήρωας της αρχαίας Ελλάδας και βασιλιάς της Πύλου, τον οποίο ο Όμηρος παρουσίαζε ως σοφό και συνετό, που οι συμβουλές του ακούγονταν με σεβασμό από το σύνολο των Αχαιών– ευελπιστεί πως οι προτάσεις του όχι απλώς θα τύχουν της προσοχής όσων οφείλουν να έχουν «ώτα ακουόντων», αλλά και θα αξιοποιηθούν ως βάση οργάνωσης και ποιοτικής μετεξέλιξης της ίδιας της αγοράς. Κι αυτό, προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ανάπτυξής της, επ’ ωφελεία του συνόλου των εμπλεκομένων μερών και φυσικά των οικονομικών τους δεδομένων.

Οφείλω να ομολογήσω πως έχω διαπιστώσει με χαρά ότι το επίπεδο των επαγγελματιών του κλάδου μας έχει βελτιωθεί αισθητά με το πέρασμα του χρόνου

Απόψεις και προτάσεις που έχουν προκύψει έπειτα από μια πολυεπίπεδη διαδικασία καταγραφής, παρατήρησης και γόνιμης συνεργασίας με επαγγελματίες του κλάδου οι οποίοι δραστηριοποιούνται τόσο εντός όσο, το κυριότερο, εκτός των συνόρων. Αυτοί, έχουν τη δυνατότητα να προσδώσουν μια διαφορετική, πιο ευρεία διάσταση στην έννοια της επαγγελματικής έκθεσης, διευρύνοντας ορίζοντες, την πλήρη έκταση των οποίων… παρεμποδίζουν μέχρι σήμερα ξεπερασμένες πρακτικές, κατεστημένες αντιλήψεις, φυγόπονες νοοτροπίες και κοντόφθαλμοι ή ακόμη και περιορισμένοι στόχοι. Τέτοιοι που αδυνατούν να «τοποθετήσουν» την εκθεσιακή αγορά στη συνολική φαρέτρα του τουριστικού προϊόντος μας!

Μονόδρομος η επιλογή της διεθνοποίησης των ελληνικών εκθέσεων!

Ο κ. Χουδαλάκης, με τη σοφία τριών δεκαετιών που τον διακρίνει αλλά και τον ενθουσιασμό ενός έφηβου, βλέπει μπροστά του να ανοίγονται διάπλατα οι (άτυπες) πόρτες του επιχειρείν της επόμενης ημέρας, όπου ξεχωρίζουν ενδιαφέρουσες προοπτικές και τολμηρές προκλήσεις. Προετοιμάζει με μεθοδικότητα, σκέψη και το –σχεδόν– αλάνθαστο κριτήριό του το επόμενο βήμα της Forum, ενώ ταυτόχρονα δεν διστάζει να προβεί σε αξιολογήσεις του κλάδου της διοργάνωσης και διεξαγωγής επαγγελματικών εκθεσιακών events και γεγονότων στη χώρα μας.

Νίκος Χουδαλάκης«Οφείλω να ομολογήσω πως έχω διαπιστώσει με χαρά ότι το επίπεδο των επαγγελματιών του κλάδου μας έχει βελτιωθεί αισθητά με το πέρασμα του χρόνου, καθώς έχουν παρεμβληθεί με θετικό αποτύπωμα μια σειρά από στοιχεία, όπως η συναίσθηση του επαγγελματισμού, η πληθώρα των ερεθισμάτων, ο όγκος της πληροφορίας, η πολύμορφη εκπαίδευση του προσωπικού, η ολοένα κι επιταχυνόμενη διαδικασία διείσδυσης της τεχνολογίας στην πρακτική τους, η ποιοτική άνοδος του επιπέδου των επαγγελματιών εκθετών και των εν γένει συμμετεχόντων στις εκθέσεις, ακόμη και το γεγονός ότι, πλέον, όλοι έχουν απαιτήσεις.

Προϋποτίθεται, λοιπόν, ένα σοβαρό επίπεδο οργάνωσης και μια υψηλή αίσθηση καθήκοντος, προκειμένου οι διοργανωτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να φανούν συνεπείς απέναντι στους πελάτες και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν. Σήμερα, πλέον, θεωρώ πως ως κλάδος έχουμε φτάσει σε ένα ικανοποιητικό σημείο, που δύναται να χρησιμοποιηθεί ως βάση, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε το επόμενο βήμα, που θα καθορίσει τόσο την μακροημέρευση όσο και την μετεξέλιξη των σημερινών «παικτών» σε έντονα εξωστρεφείς κι ανταγωνιστικές οντότητες στον τομέα της διοργάνωσης και της διεξαγωγής επαγγελματικών εκθεσιακών εκδηλώσεων και γεγονότων. Αυτό, δεν είναι άλλο από την αναζήτηση της διεθνοποίησης τους! Κάτι, που μπορεί να λάβει χώρα μέσω της επίτευξης στρατηγικών συμφωνιών συνεργασίας με σημαίνουσες διεθνείς επιχειρήσεις κι οργανισμούς της εκθεσιακής βιομηχανίας.

Νίκος ΧουδαλάκηςΕξυπακούεται πως η Ελλάδα θα παραμένει πάντοτε ο πυρήνας του business μας, αλλά το εξωτερικό θα μας διασφαλίσει την αναγκαία δυναμική, την πρόσθετη γνώση, το επιθυμητό μέγεθος, και τους απαραίτητους πόρους, ώστε να προχωρήσουμε με περισσή ασφάλεια στην επόμενη ημέρα. Μάλιστα, θεωρώ πως εκ της ιδιοσυγκρασίας μας, αλλά και της εμπειρίας που έχουμε αποκτήσει αναφορικά με τη διαρκή αντιμετώπιση καταστάσεων ρίσκου –πολλές φορές σε extreme βαθμό–, έχουμε την απαιτούμενη… τεχνογνωσία να διαχειριστούμε ακόμη πιο πολύπλοκα projects και tasks. Οπότε, θα ενθάρρυνα τους επαγγελματίες του κλάδου μας να στρέψουν το βλέμμα τους διερευνητικά στο εξωτερικό, επιχειρώντας σε πρώτη φάση να διεθνοποιήσουν τις εκθέσεις που διοργανώνουν. Αν μη τι άλλο, η Forum ήδη κινείται δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας