ξενοδοχοϋπαλλήλων, Συστήματα κρατήσεων ξενοδοχείων, ΠΟΕΕΤ, ξενοδοχεία

Στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας θα κριθεί η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΚΣΣΕ), καθώς οι φορείς των εργαζομένων δεν κατάφεραν  να έρθουν σε συμφωνία με τους εργοδότες ξενοδόχους. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) με ανακοίνωσή της δήλωσε πως «η πρόταση μας ήταν ξεκάθαρη, αναλογιζόμενοι και το πρόβλημα της πανδημίας, δηλαδή για τον επόμενο χρόνο να παραμείνουμε στα ίδια οικονομικά επίπεδα χωρίς να αλλάξει κάτι στα μισθολογικά και θεσμικά σημεία της σύμβασης μας. Η πρόταση της ΠΟΞ για μειώσεις μισθών που θα αγγίζουν το 20%, ουσιαστικά είναι μια πρόταση μη υπογραφής σύμβασης απορρυθμίζοντας έτσι στον κλάδο τους όρους αμοιβής και εργασίας».

Επίσης η ΠΟΕΕΤ κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού τους κ.κ. Θεοχάρη και Κόνσολα να πάρουν επίσημα θέση, όπως και τον ΣΕΤΕ αλλά και κάθε καλοπροαίρετο εργοδότη – ξενοδόχο αν συμφωνούν με τέτοιου είδους πρακτικές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος δήλωσε σχετικά με το θέμα πως «όταν στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης κάποιοι δεν πίστευαν ότι οι εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο θα παραμείνουν ρυθμισμένες, εμείς τους διαψεύσαμε (και οι δύο πλευρές, ΠΟΞ και ΠΟΕΕΤ) και διατηρήσαμε ζωντανή την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας ξενοδοχοϋπαλλήλων. Όταν το 2018 επανήλθε ο θεσμός της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων και τότε επίσης, κάποιοι δεν πίστευαν πως η σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα επεκταθεί. Τους διαψεύσαμε ξανά, τιμώντας την υπογραφή που είχαμε βάλει.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έχει εμπράκτως αποδείξει την πίστη της και το σεβασμό της στο θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Για το λόγο αυτό δεν θα εμπλακούμε σε κανενός είδους χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων. Οι διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση εργασίας δεν πρέπει να προσφέρονται για επικοινωνιακά παιχνίδια.
Επιφυλασσόμαστε ωστόσο να τοποθετηθούμε, ελπίζοντας να μη χρειαστεί, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεσολάβησης στην οποία θα προσέλθουμε όπως πάντα καλόπιστα, ευελπιστώντας να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα βοηθήσει επιχειρήσεις και εργαζόμενους να ξεπεράσουμε μαζί και αυτή την πρωτόγνωρη για όλους μας υγειονομική κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας, «γονατίζουν» τον ξενοδοχειακό κλάδο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας