Πολλές επιλογές και πρώτες ύλες

VEGANΠέρα όμως από το εναλλακτικό κρέας που μπορεί να αποτελέσει θαυμάσια βάση για κυρίως πιάτα, αυτή τη στιγμή υπάρχει πληθώρα επιλογών, και μάλιστα ποιοτικών, σε σάλτσες, μαγιονέζες, σαλάτες, γλυκά κ.λπ. που είναι vegan και μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση στον κατάλογο ή να χρησιμοποιηθούν σε συνταγές για τη δημιουργία χορτοφαγικών πιάτων, να συνοδεύσουν τον καφέ, το τσάι, ή να προσφερθούν ως επιδόρπιο. Αν κάποτε ήταν δύσκολο να εντοπίσει κανείς πρώτες ύλες για vegan δημιουργίες, αυτό δεν συμβαίνει πια καθόλου. Και από μόνο του το γεγονός τούτο είναι ενδεικτικό για τις τάσεις που επικρατούν στην αγορά.

Επιπρόσθετα, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι ήδη λειτουργούν πολλά εστιατόρια, ιδίως στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις, που είναι αποκλειστικά vegan. Ο λόγος που αναπτύσσεται αυτό το φαινόμενο είναι ότι οι καταναλωτές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό δείχνουν να είναι σήμερα πολύ περισσότερο ευαισθητοποιημένοι για τη διατροφή τους και τον αντίκτυπο που έχει αυτή στην υγεία τους, αλλά και στο περιβάλλον. Η προσφορά υγιεινών πιάτων, φυτικών μεν αλλά πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, μπορούν να λειτουργήσουν ως «κράχτης» για το εστιατόριο και να προσελκύσουν μεγαλύτερη πελατεία.

Στην αγορά έχουν εμφανιστεί πολλά καινοτόμα προϊόντα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά

Όλα τα δεδομένα κι οι προβλέψεις δείχνουν ότι η κατανάλωση κρέατος κι η παραγωγή γάλακτος αναμένεται να μειωθούν τα επόμενα χρόνια. Μόλις προ ολίγων μηνών, στις ΗΠΑ δήλωσαν πτώχευση οι δύο μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας, η μία εκ των οποίων είχε δραστηριότητα από τα μέσα του 19ου αιώνα. Αιτία αυτής της εξέλιξης είναι η δραστική μείωση της κατανάλωσης αγελαδινού γάλακτος, που εκτιμάται σε πάνω από 18%, κι η ραγδαία εξάπλωση του γάλακτος που προέρχεται από φυτικές πρώτες ύλες. Για παράδειγμα, το γάλα βρώμης στις ΗΠΑ το 2017 είχε συνολικά τζίρο από τις πωλήσεις 4,4 εκατομμύρια δολάρια και το 2019, μέσα σε μόλις δύο χρόνια, το αντίστοιχο ποσό σκαρφάλωσε στα 29 εκατομμύρια δολάρια.

Το food cost και οι λύσεις

Το ζήτημα των τιμών και του food cost που προκύπτει ανά μερίδα είναι σημαντικό, καθώς, προς το παρόν τουλάχιστον, πολλές vegan πρώτες ύλες είναι αρκετά «αλμυρές», με αποτέλεσμα η τιμή πώλησης ενός vegan πιάτου να φτάνει να είναι ακριβότερη από ένα κλασικό πιάτο με κρέας. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε τη λύση που προαναφέρθηκε με τα παραδοσιακά ελληνικά λαδερά φαγητά που φαίνεται πως και το κοινό τα ζητάει και μπορούν να προσφερθούν σε τιμές λογικές για την εποχή.

Κλείνοντας, και προς αποφυγή παρερμηνειών, θα πρέπει να πούμε πως κανείς δεν θεωρεί πως τα πιάτα με κρέας, τα τυριά και τα γαλακτοκομικά θα εκλείψουν από τον κατάλογο. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εμπλουτιστεί το μενού με κάποια πιάτα που θα είναι χορτοφαγικά. Το ποσοστό ανανέωσης του μενού είναι διαφορετικό από εστιατόριο σε εστιατόριο, αναλόγως της «φύσης» του και της πελατείας, όμως ένα μενού χωρίς καμία απολύτως vegan επιλογή σε κυρίως πιάτο είναι σίγουρο πως σε λίγο καιρό δεν θα συνιστά καθόλου καλή επιχειρηματική τακτική.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

BARILLA

Η Barilla, γνωστή για την ποιότητα των προϊόντων της και διαρκώς ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των επαγγελματιών αλλά και τις διατροφικές συνήθειες της εποχής, προσφέρει τις ιδανικές σάλτσες για τις πιο γευστικές vegan συνταγές. Με άρωμα Ιταλίας κι ασύγκριτη γεύση, οι έτοιμες σάλτσες Barilla Arrabbiata, Basilico, Napoletana, Olive, Pomodoro, Toscana, Bolognese Vegan & Pesto Basilico Vegan παρασκευάζονται από ποιοτικές πρώτες ύλες, επεξεργασμένες με φροντίδα, κι είναι ιδανικές τόσο για μακριά όσα και για κοντά ζυμαρικά. Τα vegan πιάτα απογειώνονται με τις έτοιμες σάλτσες Barilla, χαρίζοντας αμέτρητους απολαυστικούς συνδυασμούς με τα πιο αγνά υλικά και γεύση από Ιταλία.

https://www.barilla.com/el-gr

Condito

Νέες πρωτοποριακές συνταγές της Condito έρχονται να συμπληρώσουν και να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη σειρά THE GREEN LINE, προσφέροντας στους vegan καταναλωτές ολόφρεσκες plant-based σαλάτες!
Οι δημοφιλείς κι αγαπημένες σε όλους μας Ρώσικη, Κηπουρού, Αγγουρομαγιονέζα και Μελιτζανοσαλάτα, φτιαγμένες από αυθεντικές πρώτες ύλες και διαλεχτά λαχανικά απογειώνουν τη γεύση και δίνουν αμέτρητες επιλογές σε όλο το καταναλωτικό κοινό που επιθυμεί να ακολουθήσει μια plant-based διατροφή!
Είναι κατάλληλες για νηστεία και δεν περιέχουν γλουτένη ή γλυκαντικά! Για τους επαγγελματίες, οι νέες σαλάτες έρχονται να μεταμορφώσουν και να εξελίξουν απλές veggie συνταγές σε ολοκληρωμένες και γευστικές προτάσεις, που τίποτε δεν έχουν να ζηλέψουν από τα δημοφιλή πιάτα, finger food ή street food!
Βρείτε και γνωρίστε τις νέες απολαυστικές σαλάτες σε συσκευασίες Retail 250g αλλά και σε επαγγελματικές των 2,5kg για τον κλάδο του Food Service.

https://conditofoods.com

Mega Meatless by Mega Yeeros
 
Τη νέα σειρά plant based προϊόντων mega meatless παρουσίασε στις 29 Ιανουαρίου η Mega Yeeros στις εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο. Για την παραγωγή των φυτικών προϊόντων, η Mega Yeeros θα δημιουργήσει νέα γραμμή παραγωγής, επεκτείνοντας εντός του έτους τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της κατά 2.500τ.μ.
Η σειρά mega meatless περιλαμβάνει τον mega meatless yeeros που η βάση του είναι γύρος από δημητριακά και όσπρια. Επίσης, το burger και το greek burger, το οποίο περιέχει ελληνικά βότανα και μυρωδικά, ώστε να προσομοιάζει στο παραδοσιακό ελληνικό μπιφτέκι και τα mega meatless κεφτεδάκια. Tο επόμενο βήμα είναι το σουβλάκι, το οποίο ήδη έχουν ετοιμάσει κι ετοιμάζονται να λανσάρουν στην αγορά. Όλα παρασκευάζονται από μείγμα λαχανικών κι οσπρίων. Τα mega meatless δεν περιέχουν γλουτένη, σόγια και μεταλλαγμένα συστατικά. Είναι υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς περιέχουν αντίστοιχο σίδηρο με το κρέας και διπλάσια ποσότητα ασβεστίου και φωσφόρου σε σύγκριση πάντα με το κρέας.

http://www.megasyeeros.gr/el

Tasteful Marinos – Ta nisiotika

Η εταιρεία τροφίμων Tasteful Marinos, παραγωγός της ευρύτατα διαδεδομένης γκάμας κατεψυγμένων προϊόντων «Τα Νησιώτικα», κρατώντας πιστά την παράδοση της νησιωτικής ελληνικής κουζίνας, συστήνεται με τη νέα σειρά φυτικών σαλατών «TOΠΟΣ» τόσο στο κοινό των όσων επιλέγουν μια διατροφή διαιτητική και προσεγμένη όσο και σε εκείνο των vegetarians και vegans. Παντρεύοντας την αγνή μεσογειακή διατροφή με την – υψηλή σε θρεπτική αξία – χορτοφαγική κουζίνα δημιουργεί μια σειρά σαλατών που δεν εντυπωσιάζει απλώς τους λάτρεις του είδους, αλλά αφήνει έκπληκτο και τον πιο ένθερμο υποστηρικτή της πανφαγίας.
Σαλάτες με βάση την πιστοποιημένη βιολογική σόγια και τα λαχανικά που χαρακτηρίζονται από σαφώς λιγότερα λιπαρά κι από παντελή έλλειψη οποιασδήποτε Α’ ύλης ζωικής προελεύσεως. Χαρακτηριστικά που τις καθιστούν ανεπανάληπτες όχι μόνο για αυτούς που προσέχουν τη διατροφή τους και τους vegetarians, αλλά και για όσους νηστεύουν ή έχουν δυσανεξία σε προϊόντα όπως το αυγό.

https://tanisiotika.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας