Ο Φιλάρετος Ψημμένος με τη σύζυγο του Μαριάννα δημιούργησαν το 2006 τον Ξενώνα «ΑΜΑΝΙΤΑ», στην Τσαγκαράδα Πηλίου και στα 12 χρόνια της λειτουργίας του έχουν κάνει μεγάλη προσπάθεια να ανακαλύψουν και να αναδείξουν δημιουργικά την τοπική γαστρονομία.

«Οι γαστρονομικές ανησυχίες ενός ξενοδόχου»

Ένα βιβλίο με ιστορίες και συνταγές από τη γαστρονομική παράδοση του Πηλίου

Σε αυτό το γεμάτο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον «ταξίδι» της κοινής τους πορείας συνέλεξαν τις απαραίτητες πληροφορίες ,συνταγές και ιστορίες, και πλέον θέλουν να τις μοιραστούν τόσο με τους επισκέπτες που τους τιμούν αλλά να κάνουν γνωστό το Πήλιο, τις γεύσεις τους και την μοναδικότητα του σε όλο τον κόσμο.

Φιλάρετος Ψημμένος - Οι γαστρονομικές ανησυχίες ενός ξενοδόχουΈτσι δημιούργησαν ένα βιβλίο 150 σελίδων με τίτλο «Οι γαστρονομικές ιστορίες ενός ξενοδόχου» με 34 ιστορίες και 64 συνταγές, που ενώνουν το χτες και το σήμερα, το βουνό και τη θάλασσα, το περιβόλι και το βοτανόκηπο και τελειώνουν γύρω από ένα τραπέζι στην αυλή. Πρόκειται για ένα άκρως ενδιαφέρον βιβλίο στο οποίο ο αναγνώστης μπορεί να ανακαλύψει τους βασικούς γαστρονομικούς μύθους του Πηλίου μέσα δοσμένα από τα δικά τους μάτια.

Ο κ. Ψημμένος γνωστός για το ανήσυχο πνεύμα του έχει σαν στόχο το βιβλίο να εκδοθεί πέρα από την Ελληνική και στην Αγγλική Γλώσσα και για τον σκοπό αυτό μάλιστα έχει δημιουργήσει μια καμπάνια βασισμένη στο crowdfunding. Πρόκειται για μια μέθοδο –αρκετά διαδεδομένη στην Αμερική- σύμφωνα με την οποία η συγκέντρωση των χρημάτων της έκδοσης γίνεται από το κοινό, προπουλώντας ουσιαστικά αντίτυπα του βιβλίου προτού αυτό εκδοθεί.

Το tour-market.gr επικοινώνησε με τον κ. Ψημμένο ο οποίος μας μίλησε για το βιβλίο και την συγγραφή του εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στην μέθοδο του crowdfunding ενώ αποκάλυψε και τις προσδοκίες του για την νέα τουριστική περίοδο αλλά και τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας ξενοδόχος που δραστηριοποιείται εκτός κέντρου.

Πείτε μας δυο λόγια για το βιβλίο σας με τίτλο «Οι γαστρονομικές ανησυχίες ενός ξενοδόχου».

Ο ξενώνας «ΑΜΑΝΙΤΑ λειτουργεί» στην Τσαγκαράδα από το 2006. Από την αρχή επενδύσαμε στη γαστρονομία και ιδιαίτερα στην ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας μέσω του πρωινού και για να το πετύχουμε αυτό αναζητήσαμε γνώσεις είτε σε γραπτές πηγές, είτε προσφεύγοντας απευθείας στις ζωντανές πηγές, στις γιαγιάδες της περιοχής.

Όλη αυτή η αναζήτηση μας οδήγησε στο να αναπτύξουμε κατ’ αρχήν μια τροφοσυλλεκτική δραστηριότητα (μανιτάρια, άγρια χόρτα και φρούτα) την οποία και προσφέραμε αμέσως στους φιλοξενούμενούς μας.

Οργανώσαμε μάλιστα το πρώτο στην Ελλάδα κυνήγι μανιταριού τον Οκτώβριο του 2006. Ακολούθως φτιάξαμε το δικό μας περιβόλι και κήπο για να παράγουμε βιολογικά τα δικά μας λαχανικά και φρούτα. Όλη αυτή η δωδεκαετής αναζήτηση καταγράφτηκε μέσα σε 34 ιστορίες και 64 συνταγές και αποτελούν την ύλη των 140 σελίδων του βιβλίου «Οι γαστρονομικές ανησυχίες ενός ξενοδόχου».

Τι σας οδήγησε στη συγγραφή του;

Η προσπάθειά μας είναι να εκφράσουμε τους «γαστρονομικούς μύθους» του Πηλίου μέσα από τα δικά μας μάτια. Είναι μια έκφραση αγάπης για την περιοχή. Θέλουμε να αναδείξουμε την κουζίνα της φτώχιας της περιοχής (cucina povera, που λένε οι Ιταλοί), την κουζίνα που με ελάχιστα υλικά, έφτιαχνε γαστρονομικά θαύματα και κυρίως έζησε και μεγάλωσε ολόκληρες γενιές, πριν φτάσουμε στο σημερινό «πολτό» προϊόντων, συνταγών, συμπεριφορών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας