«Φρέσκια» στρατηγική για τον Τουρισμό και τη Μητροπολιτική οικονομία

Έχοντας την πεποίθηση πως ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να έχει ενεργό ρόλο στην προβολή των υφιστάμενων τουριστικών προϊόντων και την ανάδειξη νέων, ο κ. Μπακογιάννης αναφέρει πως σκοπεύει να προωθήσει παρεμβάσεις βελτίωσης της εικόνας της πόλης σε όλη την έκτασή της (λ.χ. βελτίωση οδοφωτισμού, καθαριότητα, επιδιορθώσεις σε πεζοδρόμια, πεζόδρομους και οδοστρώματα). Όπως επισημαίνει: «Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσουμε σε περιοχές που παρουσιάζουν μια -σχετική- εικόνα εγκατάλειψης, όπως η Πλατεία Αμερικής, ο Άγιος Παντελεήμονας κι η Κυψέλη, αλλά και σε περιοχές με υψηλή τουριστική κίνηση στα πέριξ του ιστορικού κέντρου, όπως το Παγκράτι.

Κατ’ αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθούν νέοι πόλοι έλξης επισκεπτών και θα αναδειχθούν τα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα κι οι βιωματικές εμπειρίες που προσφέρουν οι εν λόγω συνοικίες. Την ίδια στιγμή, θα διευρύνουμε τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο τη βελτίωση των τουριστικών προϊ­όντων που προσφέρει σήμερα η Αθήνα και την ανάδειξη νέων. Επιπροσθέτως, ο Δήμος Αθηναίων θα συμβάλλει, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, στην προώθηση του συνεδριακού τουρισμού και την προσέλκυση τουλάχιστον ενός ετήσιου εμβληματικού συνεδρίου στην Αθήνα, πέραν των επιμέρους εξειδικευμένων συνεδρίων που λαμβάνουν χώρα με τη συμμετοχή και συνεργασία του Δήμου».

Ρύθμιση βραχυχρόνιων μισθώσεων

Αποτελεί ξεκάθαρο δεδομένο πως στην Αθήνα, τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των ακινήτων (διαμερισμάτων και δωματίων) που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση έχει… εκτοξευτεί σε εντυπωσιακά μεγέθη. Σήμερα, μόνο στην πλέον διαδεδομένη πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, βρίσκονται καταχωρισμένα 9.122 ακίνητα, τα οποία εδρεύουν εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων! Πλέον, τα ακίνητα που έχουν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση έχουν ξεπεράσει αριθμητικά τα αδειοδοτημένα τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία κι ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα)! Κάτι, που για πολλούς… γεννά έντονες στρεβλώσεις στην όλη λειτουργία της ευρύτερης τουριστικής αγοράς.

Κώστας Μπακογιάννης.

Όπως τονίζει ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων: «Το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με τις πολλαπλές συνέπειες, χρειάζεται να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, δίχως να παραβλέπουμε τη συμβολή του φαινομένου στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα, καθώς και το δικαίωμα κάθε πολίτη να αξιοποιεί την ακίνητη ιδιοκτησία του. Την ίδια στιγμή, βέβαια, οφείλουμε να μεριμνούμε, ώστε η ανάπτυξη της οικονομίας διαμοιρασμού να μην λειτουργεί σε βάρος των τουριστικών επιχειρήσεων κάθε μεγέθους και μορφής, να μην δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων και να μην αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά της πόλης και της τοπικής οικονομίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να αναλάβει άμεσα δυναμικές και δραστικές πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου κι αποτελεσματικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Για παράδειγμα, κάθε ακίνητο που χρησιμοποιείται για βραχυχρόνια μίσθωση, μέσω αυτών των πλατφορμών, θα πρέπει να καταχωρίζεται στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής και να λαμβάνει τον αντίστοιχο αριθμό μητρώου. Ο αριθμός μητρώου θα πρέπει να αναφέρεται σε εμφανές σημείο σε κάθε ανάρτηση ακινήτου στο διαδίκτυο. Παράλληλα, θα πρέπει να προωθηθούν τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να συμβάλλουν στην εξομάλυνση της δραστηριότητας βραχυχρόνιων μισθώσεων, μεταξύ των διαφορετικών περιοχών του Δήμου Αθηναίων.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δύο προσεγγίσεις, που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά. Η πρώτη είναι να εξεταστεί η δυνατότητα για καθιέρωση ανώτατων ορίων στον αριθμό ακινήτων που μπορούν να διατεθούν για βραχυχρόνια μίσθωση ανά Δημοτική Ενότητα, λαμβάνοντας υπόψη χαρακτηριστικά, όπως η πυκνότητα δόμησης και κατοίκησης, ο αριθμός τουριστικών καταλυμάτων που λειτουργούν, αλλά και τα προβλήματα κινητικότητας και στάθμευσης. Όσο για τη δεύτερη προσέγγιση, αυτή αφορά την εισαγωγή περιορισμών στον αριθμό ακινήτων που μπορούν να διατεθούν για βραχυχρόνια μίσθωση ανά συνοικία».

Σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη!

Ένα από τα στοιχεία για τα οποία είναι γνωστή η Αθήνα στα πέρατα του κόσμου, δεν είναι άλλο από την πλούσια πολιτιστική κι ιστορική κληρονομιά της! «Για αυτό και θα μεριμνήσουμε για τη δημιουργία ολοκληρωμένων πολιτιστικών διαδρομών στην Αθήνα, που θα συνδέουν τους εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της πόλης. Επιπροσθέτως, θα ολοκληρώσουμε τη διασύνδεση των αρχαιολογικών χώρων, από την Ακρόπολη και την Αρχαία Αγορά μέχρι την Αθηναϊκή Τριλογία, ενώ θα αξιοποιήσουμε την Τεχνόπολη ως κεντρικό κόμβο στις πολιτιστικές διαδρομές.

Την ίδια στιγμή, σχεδιάζουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής γύρω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, μέσα από τη συνένωσή του με το ιστορικό κτήριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το ανακαινισμένο ξενοδοχείο «Ακροπόλ» της Πατησίων. Αν μη τι άλλο, οραματιζόμαστε την Αθήνα πρωτεύουσα πολιτισμού και δημιουργίας!»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας